Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: Με χαμηλούς τόνους για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας

Συγκρατημένα αισιόδοξος παραμένει ο κ. Αντ. Σαμαράς και ελπίζει ότι την προσεχή Δευτέρα στη νέα σύνοδο του Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να διαμορφωθεί κλίμα υπεραισιοδοξίας και τηρεί.....


χαμηλούς τόνους. Στις συζητήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με μέλη της ελληνικής αποστολής που τον ακολούθησαν στις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα. Ο ίδιος θεωρεί πως η φιλελληνική ομοβροντία των τελευταίων ωρών θα επιδράσει και την ύστατη στιγμή θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην ελληνική αποστολή κάνουν λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση σε δυο επίπεδα, καθώς από τη μια πλευρά ο κ. Σαμαράς διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 και από την άλλη με συναντήσεις του στο περιθώριο της Συνόδου συζητά για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης που όμως συναρτάται από τη συνολική αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να ανησυχεί και εκτιμά, με βάσει τις συναντήσεις και επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, πως τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά την προσεχή Δευτέρα και θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ και σε δεύτερη φάση το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 4:30 το απόγευμα του Σαββάτου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα το πιθανότερο σήμερα Παρασκευή.

Η τηλεδιάσκεψη θα προετιμάσει την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας στην οποία αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Οι συναντήσεις Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ανέφερε την ανάγκη για άμεση εκταμίευση της δόσης με την επισήμανση πως η ελληνική πλευρά έκανε ότι τις αναλογούσε.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η παράταση του προβλήματος επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την ευρωζώνη και μίλησε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Γιούνκερ ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να κλείσουν οι τεχνικές και περίπλοκες λεπτομέρειες των λύσεων που προκρίνονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς - που δεν συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγνκελα Μέρκελ, καθώς μια τέτοια συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη - είχε επαφές και με τους ομολόγους του, της Ιρλανδίας και της Βουλγαρίας, τους Έντα Κένι και Μπόικο Μπόρισοφ, ενώ στο περιθώριο της συνόδου είχε συνομιλία και με τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τους Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

Ιδιαίτερη σημασία είχε για την ελληνική αποστολή και η τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη του Πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και η συνάντηση την Πέμπτη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με την κυρία Μέρκελ, όπου και συζήτησαν το ελληνικό πρόβλημα. Ο κ. Ολάντ είπε στους δημοσιογράφους πως διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Η επίτευξη συμφωνίας την προσεχή Δευτέρα θεωρείται κρίσιμη για την Ελλάδα για πολλούς λόγους που συνδέονται και με το εσωτερικό ακροατήριο, καθώς υπάρχει ο φόβος γενικευμένης αστάθειας, εάν υπάρξει παράταση της αγωνίας.

Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός επιχείρησε σε διάστημα ελάχιστων ωρών με δυο δηλώσεις του την Πέμπτη να καθησυχάσει στο εσωτερικό τους πολίτες για την καταβολή της δόσης, λέγοντας ότι δεν έχει άγχος για την εκταμίευση και από την άλλη φρόντισε να στείλει μήνυμα στους πιστωτές πως η περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων δεν έχει μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές-κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα που δύσκολα θα ελεγχθούν σε μια ακόμη παράταση της εκκρεμότητας.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μιλάνε για δέκα δισ. ευρώ που μας χωρίζουν από την απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λένε ότι το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020.

Μάλιστα, σημειώνουν πως το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η δύσκολη μάχη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Ως εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά η διαπραγμάτευση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια που πρέπει να λάβει η χώρα μας για την επταετία 2014-2020.

Η χώρα μας προσήλθε με στόχο τα 20 δισ., αλλά υπήρχε πρόταση για μείωση στα 11,2 δισ. και παλεύει τώρα για να ανέβει το ποσό στα 13-15 δισ. ευρώ. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως δεν μπορουν να υπολογιστούν τα κονδύλια με βάση το σημερινό ΑΕΠ που είναι κάτω από 200 δισ. ευρώ αλλά πρέπει να υπολογιστούν με βάση το προηγούμενο που ήταν 240 δισ. ευρώ. Επιπλέον προβάλλει ότι εάν ενισχυθεί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσει στα επόμενα χρόνια να ανακάμψει η οικονομία και να είναι σε θέση να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας έχουν συνεργασία, ενόψει της συνέχισης της Συνόδου Κορυφής το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
tovima