Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Λύση στο επικείμενο Eurogroup επιζητεί η Αθήνα

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνει η Ελλάδα για την κρίσμη σύσκεψη του Eurogroup τη Δευτέρα, την προετοιμασία του οποίου θα κάνει το απόγευμα του Σαββάτου η Ομάδα Εργασίας σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών....


Οικονομικών. Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την υπόθεση της δόσης, χωρίς πάντως να γίνονται πολλές δηλώσεις.

Φειδωλός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τις συνομιλίες που είχα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας, ωστόσο, με νόημα «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί» δείχνοντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ συνεχίζονται.

Δεν παράλειψε δε να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά ότι η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια γραμμή, αισιόδοξος «ότι θα βρούμε λύση» δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, τονίζοντας όμως πως «δεν είναι εύκολο να κλείσει αυτό το (χρηματοδοτικό) κενό».

Διαβάστε: "Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες δράσεις"

Τα ενδεχόμενα σενάρια

Σύμφωνα με Τα Νέα του Σαββάτου το Μαξίμου εν αναμονή του Eurogroup βρίσκεται μπροστά σε τρία σενάρια:

1. Το θετικό σενάριο της εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και καταβολή των υπόλοιπων 13 δισ. εντός του Ιανουαρίου.

2. Την καταβολή των 31,5 δισ. σε δόσεις και αόριστο χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο ποσό. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο βρίσκεται στα υπό εξέταση σενάρια, κυρίως λόγω της γερμανικής εμμονής σε μια αυστηρή επιτήρηση.

3. Τη νέα αναβολή στις αποφάσεις. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, ακινητοποιεί και αποσυντονίζει την κυβέρνηση, ενώ δημιουργεί κινδύνους για κοινωνικές εκρήξεις.