Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Νιγηρία: Μεγάλη διαρροή πετρελαίου από αγωγό της ExxonMobil

Σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από τα παράλια εκτείνεται η διαρροή πετρελαίου από έναν αγωγό της εταιρείας ExxonMobil στα ανοιχτά του Δέλτα του Νίγηρα, καλύπτοντας τα νερά με μία ταινία βούρκου και προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους...


αλιείς που κατοικούν στην περιοχή. Η ExxonMobil διέκοψε τη λειτουργία του επίμαχου πετρελαιαγωγού την προηγούμενη Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, λόγω της διαρροής, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιδιορθωθεί.
Τα αίτια της διαρροής δεν έχουν αποσαφηνιστεί, με τον τοπικό επικεφαλής της εταιρείας, Μαρκ Γουάρντ, να αναφέρει πως έχουν κινητοποιηθεί οι μονάδες καθαρισμού.Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη διαρροή πετρελαίου που εντοπίζεται κοντά σε εγκαταστάσεις της ExxonMobil στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι διαρροές πετρελαίου είναι αρκετά συχνά φαινόμενα στη Νιγηρία, όπου η εφαρμογή κανονισμών προστασίας του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα χαλαρή και ένοπλες συμμορίες συχνά προκαλούν ζημιές σε αγωγούς προκειμένου να κλέψουν αργό πετρέλαιο.
Εντός της εβδομάδας, η BP ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση διαρροής ποσότητας πέντε εκατομμυρίων βαρελιών αργού στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, συμφωνώντας να πληρώσει συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Παρά τις συχνές και μεγάλες διαρροές που λαμβάνουν χώρα στη Νιγηρία κάθε χρόνο, καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν έχει υποχρεωθεί να καταβάλει οποιαδήποτε χρηματικά αξιοσημείωτη αποζημίωση.