Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Επίθεση μέσω FT στην τακτική Χριστόφια απέναντι στην τρόικα

Τα ταμειακά αποθέματα στη Λευκωσία θα στερέψουν τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικαλούμενοι αξιωματούχους της ΕΕ, που εξαπολύουν επίθεση κατά της τακτικής....


του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ένας εξ αυτών των αξιωματούχων σχολιάζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση χρονοτριβεί εδώ και μήνες και ότι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως βρίσκεται κοντά στην επίτευξη αποτελεσμάτων χωρίς καν να έχει ξεκινήσει τίποτα.

Το σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας είναι ότι ο κ. Χριστόφιας δε μοιάζει να νιώθει στριμωγμένος. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι κυβερνητικοί παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις παραδέχονται δειλά ότι έχει επιστρέψει στη ρητορική της θητείας του ως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι θα κατέβει στους δρόμους με τους εργαζόμενους αν η τρόικα επιμείνει στις αυστηρές περικοπές.

Η στάση του κ. Χριστόφια φέρεται να περιγράφεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως συμπτωματική του χρόνιου προβλήματος που έχουν μαζί του, ότι δηλαδή ενώ ζητά βοήθεια επιμένει να είναι αυτός που θέτει τους όρους.

Όσον αφορά το δώρο Χριστουγέννων, πάλι Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δηλώνει ότι ο Κύπριος πρόεδρος «ονειρεύεται αν νομίζει ότι το δώρο μπορεί να καταβληθεί», καθώς «θα ξεμείνει από χρήματα πριν από αυτό». Ο ίδιος αξιωματούχος σχολιάζει ότι ο κ. Χριστόφιας φοβάται τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις εκλογές του Φεβρουαρίου και ότι στόχος του είναι η διάσωση της Κύπρου αλλά όχι επί της θητείας του.

Στον μοναδικό αντίλογο στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο κ. Χριστόφιας έχει αρνηθεί πως καθυστερεί για πολιτικούς λόγους και ότι ο Στέφανος Στεφάνου έχει πει ότι ο πρόεδρος θέλει να επιτύχει μια συμφωνία διάσωσης το συντομότερο δυνατό, όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος.

Σχολιάζεται επίσης ότι η τακτική του κ. Χριστόφια έχει σαστίσει ορισμένους διπλωμάτες και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, ενώ γίνεται αναφορά στις φήμες περί πρόθεσης παραίτησης του κ. Σιαρλή, που διαψεύστηκαν.