Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

H γυμναστική αλλάζει το DNA στους μυς των ποδιών

Λίγα λεπτά έντονης γυμναστικής είναι αρκετά για να προκληθούν σημαντικές αλλαγές στο DNA των κυττάρων που βρίσκονται στους μυς των ποδιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως αποκαλύπτει, με μόλις 20 λεπτά ....


γρήγορης στατικής ποδηλασίας, ομάδα εθελοντών παρουσίασαν σημαντική αλλαγή στην δραστικότητα ορισμένων χημικών ουσιών, οι οποίες ενεργοποιούν, αδρανοποιούν ή ενισχύουν ισάριθμα γονίδια, διεγείροντας έτσι την καύση λίπους και σακχάρου, και τονώνοντας το σώμα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» επιστήμονες από το σουηδικό Ιδρυμα Καρολίνσκα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Δανίας και του Δουβλίνου, επιστράτευσαν για την μελέτη τους ομάδα υγιών ανδρών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν συστηματικά.

Από τους εθελοντές ζητήθηκε να κάνουν στατική ποδηλασία με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα άντεχαν. Πριν και μετά την άσκηση, οι ερευνητές πήραν από τους μηρούς τους δείγματα μυϊκού ιστού και ανέλυσαν το DNA τους για να δουν εάν υπήρχε κάποια διαφορά.

Με αυτό τον τρόπο εντόπισαν τις προαναφερθείσες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν παρατηρήθηκαν όταν οι άντρες έκαναν ποδήλατο με χαλαρό ρυθμό.
«Συχνά λέμε ότι είμαστε ό,τι τρώμε – η μελέτη μας αποδεικνύει ότι και οι μύες μας είναι ό,τι τους κάνουμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζουλίν Ζίραθ, καθηγήτρια Κλινικής Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας στο Καρολίνσκα.

«Εάν ένας άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί τους μυς του, αυτοί εκφυλίζονται. Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν από τους μηχανισμούς που τους βοηθούν να διατηρούνται εύρωστοι».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όσο πιο γυμνασμένοι είναι οι μύες ενός ανθρώπου και όσο περισσότερη μυϊκή μάζα αυτός διαθέτει, τόσο περισσότερες καύσεις κάνει. Επιπλέον, οι γεροί μύες προστατεύουν το σώμα από πολλά δεινά, μεταξύ των οποίων ο πόνος στη μέση και οι πτώσεις.
Πως ακριβώς γυμνάστηκαν οι εθελοντές για να αποκομίσουν το όφελος στο DNA τους; Αρκετά γρήγορα ώστε να τους κοπεί η ανάσα και, μολονότι μπορούσαν να αρθρώσουν μερικές λέξεις, τους ήταν πολύ δύσκολο να κάνουν μία συζήτηση.

Ας σημειωθεί πως σε ανάλογο πείραμα με ποντίκια, η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι και ο καφές μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά το DNA. Ωστόσο, θα έπρεπε να πίνει κανείς 50 έως 100 (!) δυνατούς καφέδες για να αποκομίσει το ίδιο όφελος με αυτό που παρέχει η έντονη γυμναστική, είπε η δρ Ζίραθ.

Πηγή: tanea.gr