Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

H Δανία καταργεί τον «φόρο λίπους» στα τρόφιμα

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να καταργήσει το φόρο σχετικό με την περιεκτικότητα λιπαρών σε τρόφιμα. Ο φόρος είχε εισαχθεί περίπου ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2011, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα με το πρόσχημα της υγιεινής διατροφής. Τρόφιμα....


που περιέχουν περισσότερο από 2,3% κορεσμένα λιπαρά - συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των επεξεργασμένων τροφίμων - τέθηκαν σε καθεστώς επιπλέον χρέωσης.

Όπως εκτίμησαν οι αρχές της Δανίας, ο φόρος είχε επίπτωση στις τιμές των τροφίμων στη χώρα με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σκοπεύει να ακυρώσει και την επιβολή φόρου στη ζάχαρη που ήταν στα σκαριά.

Το υπουργείο ανέφερε ένα από τα αποτελέσματα της φορολογία λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθελαν από τη γειτονική χώρα.

Η απόφαση για να απαλλαγή από το φόρο συμφωνήθηκε ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας. Πολλά σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν τις τιμές τους όταν ο φόρος καταργηθεί.