Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς: «H Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε, τώρα είναι η σειρά των εταίρων»

«H Ελλάδα έχει κάνει ότι έπρεπε να κάνει τώρα είναι η ώρα του ΔΝΤ και ΕΕ» επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του πριν από την συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και πρόσθεσε ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα είναι θέμα ανταγωνιστικότητας και....


ανάπτυξης της ευρωζώνης». Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απάντησε: «Αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».

Στην συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας που αναμένεται να κλείσει την εκταμίευση της δόσης. Ήδη ασκούνται πιέσεις από πολλές πλευρές στην Γερμανία ώστε να συμφωνήσει για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ενδεχομένως μέχρι αύριο να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συμμετέχει στην σύσκεψη των πρωθυπουργών των 15 χωρών της ομάδας των Φίλων της Συνοχής που ζητούν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020 που είναι και το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής. Η Σύνοδος των ηγετών θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και προβλέπεται ότι θα έχει δύσκολη εξέλιξη καθώς οι απόψεις μεταξύ των 27 για τα ευρωπαϊκά κονδύλια απέχουν παρασάγκες. Οι χώρες του Νότου ζητούν αυξημένο προϋπολογισμό και μεγαλύτερες πιστώσεις ενώ οι πλούσιες χώρες του βορρά αρνούνται και επιδιώκουν ακόμη και μείωση σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε δύο επίπεδα -την εκταμίευση της δόσης και τα κονδύλια για την επταετία 2014-2020- που όμως συνδέονται. Η κυβέρνηση διεκδικεί αυξημένα κονδύλια που να βασίζονται στα στοιχεία της οικονομίας που διαμορφώθηκαν μετά το 2010 που η χώρα βρίσκεται σε κρίση.

Το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι η αυξημένη ενίσχυση είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που με αυτό τον τρόπο επηρεάζει και την αναζήτηση λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους. Περισσότερα κονδύλια θα βοηθήσουν την χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να είναι σε θέση να καλύπτει τις δανειακές της υποχρεώσεις.