Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

O Βαξεβάνης και η λίστα Λαγκάρντ στη Huffington Post

απο το left.gr
«Ήταν μεγάλη απόφαση για μας να δημοσιεύσουμε τη λίστα, αφού εκτός των άλλων η δυσκολία ήταν να σιγουρευτούμε ότι πρόκειται για την αυθεντική και όχι κάποια από τις άλλες που κυκλοφορούσαν». Η προτεραιότητα για τη δημοσιογραφική ομάδα του....


HOT DOC ήταν να γίνει επισταμένη και εμπεριστατωμένη έρευνα για την ορθότητα και τη νομιμότητα της λίστας πριν τη δημοσίευσή της, η οποία έφτασε στα χέρια των ανθρώπων του περιοδικού σε ένα φάκελο που περιείχε ένα cd και ένα ανώνυμο γράμμα. «Το κοινό στην Ελλάδα καταλαβαίνει το ψέμα», είπε ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στην ‘’συμπτωματική’’ απώλεια της λίστας, «που ειπώθηκε για συγκεκριμένους λόγους και αυτοί είναι κάποια από τα ονόματα στη λίστα,. Είναι ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, βαρόνων των media, γιατρών και δικηγόρων».

Ο Βαξεβάνης πάντως, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν κατηγορείται κανένας από τη λίστα ως φοροδιαφεύγων, πράγμα που επισημαίνεται και στα άρθρα του περιοδικού. Όσον αφορά τις κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που τον έβαλαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο εκδότης ανέφερε ότι η δημοσίευση μιας τέτοιας λίστας από δικαιούχους λογαριασμών σε μια τράπεζα δεν ευσταθούν, υποστηρίζοντας την αθωότητά του. «Αυτό που φαίνεται είναι ότι η ελίτ της ελληνικής κοινωνίας δεν συνεισφέρει με τον ίδιο τρόπο σε μια περίοδο κρίσης που βιώνει η χώρα. Αντιθέτως, βγάζει τα λεφτά της στο εξωτερικό, κάτι που η κοινή γνώμη το υποπτευόταν αλλά δεν είχε αποδείξεις. Η δημοσίευση της λίστας είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος». Η σύλληψη ήταν πολιτικά υποκινούμενη «με τις Αρχές να προσπαθούν να τιμωρήσουν ένα ανεξάρτητο περιοδικό και μια ανεξάρτητη φωνή», πρόσθεσε ο Βαξεβάνης.

Ο εκδότης του HOT DOC έκανε λόγο και στη λίστα που δημοσιεύτηκε από Τα Νέα και αφορούσε τις φορολογικές δηλώσεις των καλλιτεχνών, γεγονός που δε σηματοδότησε καμία δίωξη για την εφημερίδα. «Τιμωρούμαστε γιατί αποκαλύπτουμε τη διαφθορά», είπε ο Βαξεβάνης. «Μάλιστα, η σύλληψη δεν καλύφθηκε από τα ελληνικά κανάλια, παρόλο που έγινε μεγάλο θέμα στο εξωτερικό, καταδεικνύει την ενοχή τους». «Δε μετανιώνω για τη δημοσίευση. Πώς θα μπορούσα, όταν είναι από τις λίγες στιγμές που οι Έλληνες ενώθηκαν, ζητώντας αλλαγή και τέλος στη διαφθορά;».

Ο εκδότης ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που του στάθηκαν και χωρίς τη βοήθειά τους, μπορεί να ήταν στη φυλακή. «Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας που είναι να αποκαλύπτουμε αυτά που κάποιοι θέλουν να κρύψουν». Ο δημοσιογράφος μίλησε και για το περιστατικό της εισβολής στο σπίτι του, λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες να φιμωθούν οι ανεξάρτητες φωνές, ακόμα και με φυσική εξόντωση.