Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Sueddeutsche Zeitung: Μηδενικά επιτόκια για την Ελλάδα

Το δανεισμό της Ελλάδος με μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της....


δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα φέρεται να εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.

Σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο παρουσιάζουν παραλλαγές των λύσεων που εξετάζει η ζώνη του ευρώ για την Ελλάδα και οι οποίες επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ.

Η Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την απευθείας μεταβίβαση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δάνεια που παρέχονται από τον EFSF θα μπορούσαν να προσφέρονται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, περίπτωση στην οποία τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά.

Η Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει ακόμη πως η ΕΚΤ εξετάζει να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία απέκτησε σε χαμηλές τιμές.

Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμα της πως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014.

Επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζει η εφημερίδα αναφέρει πως το χρηματοδοτικό κενό ύψους 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό. Προσθέτει, δε, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα φέρουν την επόμενη Τρίτη προς συζήτηση το ζήτημα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά από το 2014.