Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στα τέλη Ιουνίου οι εκλογές στην Αλβανία

Ο πρόεδρος της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν την 23η Ιουνίου, καθώς τα Τίρανα βρίσκονται υπό πίεση για να αποφευχθεί η επανάληψη της αμφισβήτησης μετά τις εκλογές του 2009, που....


αποτέλεσε πλήγμα για την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Έντι Ράμα, αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και διοργάνωσε διαδηλώσεις στις οποίες ξέσπασαν επεισόδια και τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν.

Ο Ράμα θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να εκθρονίσει τον Σάλι Μπερίσα, ηγέτη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργό της Αλβανίας τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Δεν έχουν γίνει δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, αλλά καθώς η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις για φαινόμενα διαφθοράς και το αναιμικό κράτος δικαίου, αναλυτές αναμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο.

Στις προηγούμενες εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει τις μισές από τις 140 έδρες της βουλής της Αλβανίας και εξασφάλισε μια ισχνή πλειοψηφία με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης.

Η ΕΕ λέει ότι η Αλβανία πρέπει να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να βελτιώσει τις δημοκρατικές της δομές πριν καταστεί επίσημα υποψήφια προς ένταξη χώρα. Το βαλκανικό κράτος των 2,8 εκατ. πολιτών, ένα από τα φτωχότερα στην Ευρώπη, είναι ήδη μέλος του NATO.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ πιέζουν την Αλβανία να υπερβεί την ατμόσφαιρα σοβαρής πολιτικής πόλωσης ανάμεσα στους Δημοκράτες και στους Σοσιαλιστές, που έχει επιβραδύνει --και σε πολλές περιπτώσεις έχει παραλύσει-- την διαδικασία προώθησης μεταρρυθμίσεων.

Αντίθετα με τις περισσότερες χώρες στα δυτικά Βαλκάνια η Αλβανία αποφεύγει ως τώρα την ύφεση, αλλά η κρίση στην Ελλάδα και στην Ιταλία, βασικούς εμπορικούς της εταίρους, έχει επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξής της και έχει οδηγήσει σε πτώση τα ζωτικής σημασίας εμβάσματα των μεταναστών από την μεγάλη αλβανική διασπορά.

Παράλληλα, πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι παρά τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης του αλβανικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος η εκτεταμένη φτώχεια δεν μειώθηκε, ούτε οι κοινωνικές παροχές προς τους πιο αδύναμους βελτιώθηκαν.