Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μπορεί να μας πεταχτούν τα μάτια έξω όταν “εμποδίζουμε” το φτέρνισμα;

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να “καταπνίγουμε” το φτέρνισμά μας, ιδιαίτερα όταν είμαστε σε δημόσιο χώρο, κλείνοντας της μύτη μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο αέρας που θα έβγαινε προς τα έξω να επιστρέφει στο κεφάλι μας. Οι… λαϊκές δοξασίες και οι…


μανούλες, λένε ότι δύο πράγματα μπορεί να μας συμβούν: είτε να… πεταχτούν τα μάτια μας έξω, είτε να εκραγεί το εσωτερικό του κεφαλιού μας! Η αλήθεια είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ ποτέ δεν έχει δει μάτια να φεύγουν από τη θέση τους, ή κεφάλι να εκρήγνυται επειδή ο… κάτοχός τους “εμπόδισε” το φτέρνισμά του. Τι λέει η επιστήμη! Το φτέρνισμα είναι μία πολύ περίπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας. Το αρχικό ερέθισμα για να φτερνιστούμε, πυροδοτείται από διέγερση των μεμβρανών της μύτης. Ακολουθεί μία ισχυρή αποβολή αέρα και σάλιου από το στόμα και τη μύτη μας.

Ο αέρας που βγαίνει κάθε φορά που φτερνιζόμαστε έχει ταχύτητα μέχρι και 160 χλμ/ώρα, ενώ ένα ανεμπόδιστο φτέρνισμα εκτοξεύει 5.000 σταγονίδια με βακτήρια στον αέρα. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και έντασης του φτερνίσματος, κάθε φορά που κλείνουμε τη μύτη και το εμποδίζουμε να βγει, δεν κινδυνεύουμε να γίνει έκρηξη του εγκεφάλου μας ή να φύγουν τα μάτια μας από τη θέση τους, είναι όμως πιθανότατο να μας συμβούν τα εξής: ρινική αιμορραγία, ρήξη τυμπάνου στο αυτί, απώλεια ακοής, ίλιγγος, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ή ένα έντονο οίδημα στο πρόσωπο. Συμπέρασμα: Φτερνισθείτε ελεύθερα! Καλύψτε μόνο τη μύτη και το στόμα, γιατί αλλιώς τα 5000 σταγονίδιά σας, θα καταλήξουν στον ανύποπτο διπλανό σας!