Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Γλιτώνουν το τέλος εργαζόμενοι με μπλοκάκι

Σύγκλιση θέσεων στις περισσότερες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την....


κυβέρνηση. Παραμένουν ακόμη διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκαν μια σειρά από νέες βελτιώσεις που αφορούν τα πολυτεκνικά επιδόματα, στο τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Το πολυτεκνικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 450€ στα 500€ για κάθε παιδί μετά το δεύτερο.

Οι μισθωτοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (με εξαρτημένη εργασία) από το 2013 θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000€ εισόδημα με συντελεστή 13%.

Όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι
Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα. Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πηγές της Ιπποκράτους αποτιμούν θετικά τις αλλαγές που έγιναν στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά υποστηρίζουν ότι στο σύνολό του, «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη».

Οπως αναφέρεται σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα «πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, πάντως, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου θα συζητηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θέματα που έχουν προτείνει τα κόμματα, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει ποιές είναι οι εκκρεμότητες αυτές. Και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει ταχύτατα την προεργασία.