Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οικογένεια Έλληνα ζει σε αεροδρόμιο

Μια συγκλονιστική ιστορία ενός ζεύγους από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, που εδώ και έξι μήνες ζουν στο αεροδρόμιο του Μονάχου, έφερε στο φως η γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung". Πρόκειται για μια "οδύσσεια" που θυμίζει την ταινία "The Terminal", καθώς όπως ο...


Τομ Χανκς, έτσι και ο Αθανάσιος από τη Θεσσαλονίκη μαζί με την σύντροφό του Αλμπένα και τον 15χρονο γιο της Νικολά έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο.

Η τριμελής οικογένεια έφυγε από την Ελλάδα της κρίσης και πήγε στη Γερμανία για δουλειά. Επειδή όμως δεν έχουν χρήματα για να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα, μένουν στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν, αφού δεν έχουν μόνιμη κατοικία.

Σύμφωνα με την "Sueddeutsche Zeitung", η καθημερινότητά τους είναι ζοφερή: συλλέγουν άδεια μπουκάλια για να τα δώσουν προς ανακύκλωση και να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό καθώς και ένα εισιτήριο λεωφορείου για τον Αθανάσιο, ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα δουλειά.

"Το χειρότερο είναι η έλλειψη ύπνου", λέει ο 15χρονος Νικολά. "Κάθε νύχτα μάς ξυπνούν οι φρουροί και ζητούν να δουν τα διαβατήριά μας".

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Αθανάσιος ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, το οποίο όμως αναγκάστηκε να κλείσει.

Επιχείρησε να βρει δουλειά στη Γερμανία άλλες τρεις φορές, χωρίς αποτέλεσμα.

"Δεν θέλουμε ελεημοσύνη", λέει. Και προσθέτει: "Θα πληρώσω ενοίκιο μόλις βρω δουλειά. Χρειαζόμαστε σπίτι γιατί δεν μπορούμε να αφήνουμε το παιδί όλη τη μέρα στο αεροδρόμιο μόνο του".

Το ζευγάρι έχει επικοινωνήσει με κάθε αρμόδια Αρχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν, επειδή έχουν ένα διαμέρισμα στον τόπο καταγωγής τους και άρα δεν μπορούν επισήμως να καταχωριστούν ως άστεγοι.

Ο Αθανάσιος και η Αλμπένα ήρθαν επίσης αντιμέτωποι και με τον ρατσισμό, καθώς όταν απευθύνθηκαν στην Πρόνοια, τους είπαν ωμά ότι δεν δέχονται Βούλγαρους.

Σε αντίθεση πάντως με τις Αρχές, οι αναγνώστες της γερμανικής εφημερίδας συγκινήθηκαν από τη δραματική αυτή ιστορία και τους κατέκλυσαν με προσφορές βοήθειας (χρήματα, φάρμακα, ακόμα και στέγη).