Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Εξαγωγείς: Ζητούν άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, μόλις «έρθει» η δόση

Αμέσως μετά την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου για την Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης....


Λακασάς, στη διάρκεια συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην Αθήνα. «Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση ως προς τη ρευστότητά τους και είναι επείγουσα ανάγκη, μετά την καταβολή της επικείμενης δόσης, να εκπληρωθούν από το δημόσιο οι συσσωρευμένες οφειλές του στις επιχειρήσεις, ιδίως οι σχετιζόμενες με την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ», σημείωσε ο κ.Λακασάς.

Υπογραφή μνημονίων με κάθε υπουργείο

Η ηγεσία του ΣΕΒΕ ζήτησε ακόμη να ολοκληρωθεί ταχύτατα η προβλεπόμενη διαδικασία με την υπογραφή μνημονίων με κάθε υπουργείο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα μετά την εκταμίευση της δόσης η αποπληρωμή των υποχρεώσεων.

Αναλυτικότερα, ως προς την επιστροφή ΦΠΑ ο κ. Λακασάς επισήμανε ότι είναι αναγκαία α)η καθιέρωση τυποποιημένης αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής, β) η παροχή δυνατότητας για άμεση επιστροφή φόρου με την κατάθεση αντίστοιχης εγγυητικής επιστολής και η διεύρυνση του νέου προγράμματος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για την έκδοση εγγυητικών επιστολών γ)η παροχή κινήτρων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν μεγάλες οφειλές από ΦΠΑ από το Δημόσιο (Π.χ., με πρόσθετη μοριοδότηση στα επικείμενα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και δ)η επέκταση σε όλο το δημόσιο/ευρύτερο δημόσιο τομέα της δυνατότητας συμψηφισμού -από τις Δ.Ο.Υ- βεβαιωμένων χρεών των επιχειρήσεων (η οποία ν' αφορά αποκλειστικά βέβαιες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις, εξαιρουμένων των μη ληξιπρόθεσμων).