Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ρουμανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Οι Ρουμάνοι ψηφίζουν σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός δείχνει να εξασφαλίζει ευρεία νίκη, με τους φόβους ωστόσο να παραμένουν για μια δύσκολη συγκατοίκηση με τον...


κεντροδεξιό πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου. Τουλάχιστον 18,2 εκατομμύρια εκλογείς αναμένονται στις κάλπες που άνοιξαν στις 07.00  τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21.00 γι αυτήν την πρώτη εθνική ψηφοφορία, μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε η διαδικασία αποπομπής του αρχηγού του κράτους φέτος το καλοκαίρι, με τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ να καταγγέλλουν προσβολή στο κράτος δικαίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Σοσιαλφιλελεύθερη Ένωση (USL), στην οποία μετέχουν οι σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί ποσοστό 48 έως 61% των προθέσεων ψήφου. Μετά την ανακατανομή των ψήφων, η USL μπορεί να διαθέτει μια πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο νομοθετικά σώματα: τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το στρατόπεδο του Μπασέσκου, που μετέχει στους κόλπους της Δεξιάς Συμμαχίας της Ρουμανίας (ARD), λαμβάνει 15 με 23% των προθέσεων ψήφου.

Το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να κυμανθεί στο 40%.

Μια νίκη της USL δεν σημαίνει ωστόσο ότι ο Πόντα αυτομάτως θα συνεχίσει μια ακόμη θητεία στην πρωθυπουργία, ενώ ο Μπασέσκου άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει τη δική του επιλογή, προκαλώντας ανησυχία για νέες πολιτικές αναταράξεις στη δεύτερη κατά σειρά φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Βουλγαρία. Η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 ύστερα από ευρείες μεταρρυθμίσεις.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας θα μεταδώσουν τα exit-polls αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, ενώ τα πρώτα μερικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο το πρωί.