Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ποια επαγγέλματα παραμένουν κλειστά!

Έρχεται νόμος που θα διατηρεί περιορισμούς σε μία σειρά από επαγγέλματα για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και ΚΕΚ, δομών φροντίδας, κατασκευή, πώληση και επισκευή όπλων, προετοιμασία....


και πώληση εκρηκτικών, πυροτεχνημάτων, επάγγελμα αρχαιοπώλη, θαλασσίων μεταφορών και μέσων αναψυχής. Οι περιορισμοί έχουν εγκριθεί από την τρόικα, όπως και το νέο κύμα απελευθέρωσης που έρχεται κυρίως σε δικηγόρους και μηχανικούς.


Ποια επαγγέλματα απελευθερώνονται

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή, το μνημόνιο ζητά την αποσύνδεση αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων από τα νομικά έξοδα και τα ποσά αναφοράς. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ μαζί με το φορολογικό τον Ιανουάριο.

Στην συνέχεια συμφωνήθηκε με τους δανειστές να γίνει μελέτη για το πόσο δικαιολογούνται οι περιορισμοί άσκησης επαγγέλματος σε όσους έχουν ειδικά επαγγελματικά προσόντα, ξεκινώντας από τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (μηχανικούς, λογιστές, ορκωτοί εκτιμητές, επιθεωρητές κτηρίων αναφέρονται ρητά στο σχέδιο του νέου μνημονίου) με στόχο νέο νόμο έως τον Μάρτιο του 2013. Νέος έλεγχος των 20 μεγαλύτερων επαγγελμάτων θα ακολουθήσει με έλεγχο κυρίως ελευθερίας εισόδου νέων και μεταβολών τιμών για να φανεί αν θα χρειασθούν και άλλες αλλαγές.

Ποια επαγγέλματα παραμένουν κλειστά

Δια νόμου και με την σύμφωνη γνώμη της τρόικας παραμένουν περιορισμοί σε μία σειρά από επαγγέλματα για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ο νόμος πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα επαγγέλματα:

* Των υπουργείων Παιδείας για την διατήρηση διοικητικής άδειας με στόχο την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, ΙΕΚ, ΚΕΚ και εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών.

* Των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή, πώληση και επισκευή όπλων, προετοιμασία και πώληση εκρηκτικών, πυροτεχνημάτων και φυσιγγίων, την λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού σε αυτές τις επιχειρήσεις, την λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων ερευνών και τους όρους εργασίας του προσωπικού τους.

* Του υπουργείου Πολιτισμού για τους έμπορους αρχαιοτήτων και για τους συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων. Προτείνεται η διατήρηση άδειας στους εμπόρους, των περιορισμών στη διάθεση και η απαγόρευση ατόμων να είναι και συλλέκτες και αρχαιοπώλες.

* Περιορισμοί προτείνεται να διατηρηθούν και στο καθεστώς λειτουργίας των θαλάσσιων μέσων αναψυχής και εκμίσθωσής τους, στις υπηρεσίες καταδύσεων, ναυαγοσώστη, λαντζών και των ρυμουλκών.

* Των υπουργείων υγείας για την διατήρηση της διοικητικής άδειας δημιουργίας δομών φροντίδας πχ ηλικιωμένων, αναπήρων κλπ.