Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κλάδεψαν τα δέντρα γιατί τους ενοχλούσαν

Σε αυθαίρετο κλάδεμα δέντρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχώρησαν μεγάλα καταστήματα ρούχων και εστίασης γιατί τους έκρυβαν... τις βιτρίνες! Πρόσφατα, κατάστημα μεγάλης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων «ξεγύμνωσε» από τα κλαδιά και....


το φύλλωμά τους δύο τεράστια δέντρα μπροστά από την βιτρίνα του και χρησιμοποίησε τα εναπομείναντα κλαδιά για να στηρίξει διακοσμητικά μπαλόνια, με αφορμή την τελετή εγκαινίων του. Ο δήμος Θεσσαλονίκης κατήγγειλε το περιστατικό στην εισαγγελία μαζί με μία ακόμη περίπτωση που αφορά στο κλάδεμα δέντρου μπροστά από κατάστημα επώνυμων ρούχων.

«Δημοτικοί αστυνομικοί μετέβησαν στα σημεία, φωτογράφησαν την παράνομη κλάδευση και διαβιβάστηκε στην εισαγγελία καταγγελία για αυθαίρετη επέμβαση» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής & ελεύθερων χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας παράλληλα και την έκπληξη που ένοιωσε όταν είδε ότι οι υπεύθυνοι του ζαχαροπλαστείου, βάψανε άσπρους τους κορμούς των δέντρων.

Ο κ. Ζέρβας αποκάλυψε μάλιστα ότι είχαν ζητήσει να κλαδευτούν τα δέντρα πριν τα εγκαίνια του ζαχαροπλαστείου, υπάλληλοι του δήμου είχαν προχωρήσει σε κλάδευση, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν τους ήταν… επαρκής και αποφάσισαν να τα «κουρέψουν» μόνοι τους.

Όπως εξήγησε ο κ.Ζέρβας, στις υποθέσεις αυτές επιλαμβάνεται η εισαγγελία αλλά αν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θελήσουν να συμβιβαστούν εξωδικαστικά, πληρώνουν μια σχετική αποζημίωση μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Μέχρι στιγμής πάντως, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού» τονίζει. Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι πολλές φορές γίνονται καταγγελίες για κλάδεμα δέντρων το οποίο, σύμφωνα με τον καθηγητή δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.,Θεοχάρη Ζάγκα, αποτελεί «βάναυση επέμβαση που προκαλεί πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές και οδηγεί νωρίτερα στο θάνατο των δέντρων».

«Σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουμε την μορφή του δέντρου και η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δένδρο οδηγεί στην καταπόνησή του αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας» τονίζει χαρακτηριστικά.