Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

«Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Ελλάδα»

Με το επιχειρηματικό συνέδριο (business forum) στη Σαγκάη, το οποίο έστειλε το μήνυμα «τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Ελλάδα», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κίνα. Ο...


Έλληνας υφυπουργός έλαβε ισχυρές διαβεβαιώσεις, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ότι η Κίνα προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, ενώ το ισχυρότερο επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτυχημένη επένδυση της Cosco στον Πειραιά, κατ' ομολογία του ίδιου του προέδρου του ομίλου.

Σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κούρκουλας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση και την τεράστια απήχηση που είχε το forum στα κινεζικά ΜΜΕ.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, μίλησε ενώπιον 50 επιλεγμένων Κινέζων, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών τους οποίους ενημέρωσε «για τις τελευταίες εξελίξεις των μακροοικονομικών μεγεθών και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπεδώσει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

Όταν ο υφυπουργός έφτασε στην Κίνα δεν είχε ληφθεί ακόμη η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα και δεχόταν βροχή ερωτήσεων αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Η συμφωνία, που τελικά έκλεισε, έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από το Πεκίνο, το οποίο είχε παίξει ρόλο και είχε ταχθεί υπέρ της λήψης μέτρων για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Στο πολιτικό πεδίο επίσης, ο κ. Κούρκουλας διαβεβαίωσε την κινεζική πλευρά για τη βούληση της Ελλάδας «να προωθήσει τη στρατηγική σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει μάλιστα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το 2014».

Ιδιαίτερο ρόλο στην ενημέρωση των Κινέζων επιχειρηματιών στο business forum είχαν επίσης ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Π. Μίχαλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στ. Ησαΐας, ο οποίος παρουσίασε «επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, στους τομείς τροφίμων-ποτών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τουρισμού» και ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Πρωτοψάλτης, ο οποίος «παρουσίασε το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για τους Κινέζους επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Η 2η ημέρα του Φόρουμ ήταν αφιερωμένη στις παρουσιάσεις προς τους πολυεθνικούς ομίλους Fosun και Shanghai International Group με σκοπό την προσέλκυση Κινέζων επενδυτών, την επίτευξη συνεργειών και τη δημιουργία ειδικού fund για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε χωριστή συνάντηση με τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν πλέον στη Σαγκάη μια σημαντική κοινότητα και δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων΅(π.χ. εξοπλισμοί πλοίων).

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της επίσκεψης στην Κίνα, ο κ. Κούρκουλας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

1. Η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα της διμερούς συνεργασίας, καθώς 120 ελληνικά πλοία ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, ενώ 30% του εξωτερικού κινεζικού εμπορίου διεκπεραιώνεται με πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας.

2. Ένας δυναμικός τομέας είναι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών τροφίμων, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν και πέραν του Πεκίνου και της Σαγκάης. Τα ελληνικά τρόφιμα έχουν τη φήμη των υγιεινών και οικολογικών προϊόντων, χαρακτηριστικά που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των κινεζικών, για τα οποία έχουν προκύψει συχνά προβλήματα υγιεινής ασφάλειας. Η εισοδηματικά ανερχόμενη τάξη των Κινέζων καταναλωτών μπορεί να τα αγοράσει και τα προτιμάει.

3. Για να μπορέσει να διεισδύσει στην κινεζική αγορά μια ελληνική επιχείρηση πρέπει να έχει κάποιο μέγεθος, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιου είδους συνεταιρισμοί ή ομαδοποιήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών.

4. Η είδηση ότι η China Development Bank προτίθεται να στείλει αντιπροσωπεία στην Αθήνα έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από την κινεζική και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Πλην των διευκολύνσεων που μπορεί να παρέχει στους Κινέζους επενδυτές, αποτελεί ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος η ηγεσία της Cosco, υπό τον Κάπτεν Γουέι, επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Κούρκουλα, αλλά μίλησε και με

«αριθμούς». Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, ο Κάπτεν Γουέι είχε καλέσει μάνατζερ της Cosco απ΄όλο τον κόσμο, «κέρασε» με ελληνικό κρασί, δήλωσε ότι θα τριπλασιάσει σε έναν χρόνο τον όγκο των εμπορευμάτων, που περνάει από το κομμάτι του Πειραιά, το οποίο ελέγχει ο κινεζικός όμιλος, και άνοιξε η συζήτηση για αναβάθμιση του Πειραιά σε «περιφερειακό κέντρο διανομής».