Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις Μέρκελ, λέει το Βερολίνο

Για παρερμηνεία των δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου σχετικά με το ελληνικό χρέος κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον....


εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι η κυρία Μέρκελ δεν είχε σκοπό να δώσει την εντύπωση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2014-15.

Σε συνέντευξή της, στην Bild am Sonntag, η Γερμανίδα καγκελάριος, ερωτηθείσα αν το «κούρεμα» του χρέους έχει αναβληθεί ως μετά τις εκλογές στην Γερμανία, είχε δηλώσει:

«Εάν η Ελλάδα μια μέρα τα πηγαίνει και πάλι καλά με τα έσοδά της, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε. Αυτό όμως δεν θα συμβεί πριν από το 2014-15, εάν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο», τοποθέτηση η οποία ερμηνεύθηκε ως «μη απόρριψη» μιας δεύτερης απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να εξετάσουν μετά το 2014-15 την κατάσταση. Θα πρέπει να εκτιμήσουν, αν η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και ότι η καγκελάριος δεν είπε τίποτε άλλο από ό,τι είπε και το τελευταίο Eurogroup.

«Το να συμπεραίνει κανείς κάτι περισσότερο, είναι πολύ ευφάνταστο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η επαναξιολόγηση μετά το 2014-15 θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε «κούρεμα», ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup και τόνισε ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης δεν συζητήθηκε καν, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη έχουν, επιπλέον, σχετικό νομικό κώλυμα.

Απέρριψε δε κατηγορηματικά εικασίες που θέλουν την καγκελαρία να βρίσκεται σε διάσταση με το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της Ελλάδας:

«Υπάρχει απολύτως κοινή θέση της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά το πώς θα επανέλθει στην τροχιά του το δεύτερο ελληνικό πακέτο. Αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

Ερωτηθείσα σχετικώς με το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους το οποίο τέθηκε σήμερα σε ισχύ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ εξέφρασε την ελπίδα να είναι επιτυχές και σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο Eurogroup.

Πηγή: voria.gr