Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η Eurovision δημιουργεί πόλεμο… και στην κυβέρνηση!

Σε θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις εξελίσσεται η συμμετοχή της χώρας μας στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που θέλουν «να κρατήσουν οι χοροί» και από την άλλη όσοι υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού είναι....


«πανηγυράκι». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, καθώς στις 15 Δεκεμβρίου είναι το dead line για να απαντήσουν στην EBU, σχετικά με το αν η χώρα μας θα συμμετέχει στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού.

Η μία άποψη λοιπόν, υποστηρίζει ότι εν καιρώ κρίσης, δεν πρέπει να δώσουμε τα χρήματα για τη συμμετοχή μας, αφού το να πάμε Σουηδία θα κοστίσει αρκετά. Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η δημόσια τηλεόραση δεν θα πρέπει να συμμετάσχει εφέτος στο διαγωνισμό της Eurovision ανταποκρινόμενη στο κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα»!

Την ίδια άποψη φαίνεται πως ενστερνίζονται πολλοί από τον πολιτικό χώρο, αποφασισμένοι να μην ξεσηκώσουν πλήθος δημοσιευμάτων πως εν καιρώ κρίσης, εμείς πληρώνουμε για τα… πανηγύρια. Ποια είναι όμως, η αλήθεια, πέρα από τις… εντυπώσεις και τον εντυπωσιασμό που θέλουν ορισμένοι να μας πείσουν ότι αν δεν συμμετέχουμε στη Eurovision θα κάνουμε οικονομία;

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες του Newsit, στην EBU θα πληρώσουμε περίπου 100 χιλιάδες ευρώ για να προβάλλουμε το διαγωνισμό της Eurovision, είτε συμμετέχουμε, είτε δεν συμμετέχουμε. Και μην βιαστείτε να πείτε «γιατί να τα πληρώσουμε;», γιατί η συμφωνία με την EBU, προκειμένου η ΕΡΤ να απολαμβάνει κι άλλα προγράμματα είναι σαφής, αφού ανάμεσα στις υποχρεώσεις της είναι και το φεστιβάλ τραγουδιού. Σε αυτή την περίπτωση, στην ΕΡΤ, ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να βρουν μέρος αυτού του ποσού να καλυφθεί με διαφημίσεις. Όπως φαίνεται όμως, θα υπάρξει… χασούρα, αλλά όπως αναφέραμε δύσκολα θα αποφύγουν να μην αγοράσουν τα δικαιώματα μετάδοσης.

Από την άλλη μεριά όμως και σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, το συνολικό κόστος (μετάδοσης, επιλογής τραγουδιού και αποστολής) θα κοστίσει συνολικά γύρω στις 350 με 400 χιλιάδες. Το ποσό αυτό ακούγεται –και είναι- υψηλό για αυτή την περίοδο, αλλά εκτός από τις 100 χιλιάδες της μετάδοσης που προαναφέραμε, είναι 30 χιλιάδες περίπου για τη συμμετοχή ενώ τα υπόλοιπα είναι για το promo και το ταξίδι της ελληνικής ομάδας στη Σουηδία. Για το συνολικό πακέτο όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι χορηγοί που μπορούν να δώσουν τα χρήματα ώστε να μην βγει τίποτα από το ταμείο της ΕΡΤ. Οπότε, με τα έως τώρα στοιχεία και εφόσον όπως είπα διασφαλιστεί ότι το κόστος θα δοθεί από χορηγό, καταλαβαίνετε ότι η πρόταση είναι συμφέρουσα.

Ωστόσο, η άλλη πλευρά, που είναι αρνητική με τη συμμετοχή μας, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν δεν μας κοστίσει τίποτα, εν καιρώ κρίσης «προσβάλλεται το λαϊκό αίσθημα»! Χαρακτηριστικά μάλιστα επισημαίνουν ότι η Πορτογαλία που ζει στους ίδιους μνημονιακούς ρυθμούς δήλωσε πως δεν θα πάει. Βέβαια, στην Πορτογαλία δεν υπάρχει ανταποδοτικό τέλος, όπως ισχύει για τη δική μας ΕΡΤ, ενώ οι υποστηρικτές της συμμετοχής μας υποστηρίζουν πως εφόσον δεν θα μας κοστίσει τίποτα, είναι θέμα εθνικού γοήτρου το να συμμετέχουμε και να μην αφήσουμε τις γύρω χώρες, όπως Σκόπια, Αλβανία, Τουρκία και άλλες, να συμμετέχουν.

Αυτά λοιπόν είναι όσα συμβαίνουν και λέγονται στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα. Το ποια άποψη θα υπερισχύσει, θα αποδειχτεί στις 15 Δεκεμβρίου, που θα πρέπει επίσημα η ΕΡΤ να απαντήσει στην EBU τι θα κάνει. Αναμένουμε λοιπόν έως τότε για να δούμε τι θα συμβεί στον παρασκηνιακό πόλεμο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το φεστιβάλ της Eurovision…!


Γρηγόρης Μελάς
newsit