Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ιατρική μέσω internet

Αν φοβάστε ότι στο μέλλον το στηθοσκόπιο του γιατρού θα αντικαταστήσει το ποντίκι του υπολογιστή η παρακάτω έρευνα θα σας καθησυχάσει. Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας....


έδειξαν πως οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στο να δώσουν on line τις ιατρικές τους πληροφορίες και να αλληλεπιδράσουν μέσω του υπολογιστή τους με γιατρούς, είναι πολύ πιο πιθανό στη συνέχεια να επισκεφθούν τον γιατρό ή να ζητήσουν τηλεφωνικά την γνώμη του.

Το «πείραμα» ήταν πολύ απλό. Οι ερευνητές τους ινστιτούτου για έρευνες υγείας, Kaiser Permanente, στο Κολοράντο έστησαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο ονόμασαν “My Health Manager” ( Ο διευθυντής υγείας μου), από το οποίο οι ασθενείς μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την υγεία τους σε απευθείας σύνδεση. Επίσης εξέτασαν τις υγειονομικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν οι ενήλικες, που είχαν εγγραφεί για τουλάχιστον δυο χρόνια, στο Kaiser Permanente.

Από τις μετρήσεις φάνηκε ότι η χρήση του “My Health Manager” αυξήθηκε από το 2007 στο 2009 από περίπου 25 % στο 54%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι 375.620 άνθρωποι εκμεταλλεύονταν τις υπηρεσίες του συστήματος. Εκτός όμως από αυτό παρατηρήθηκε και σημαντική άνοδος στις κλινικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα μετά την ενεργοποίηση του on line συστήματος, οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούσαν, ήταν πιο πιθανό να επισκεφτούν έναν γιατρό, το νοσοκομείο ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση στη χρήση των κλινικών υπηρεσιών μπορεί να είναι από «πρόσθετες ανησυχίες για την υγεία που προσδιορίζονται μετά την πρόσβαση στο διαδίκτυο» . Όλα δείχνουν πως η εποχή που δεν θα χρειάζεται πια να περιμένουμε στο σαλονάκι του γιατρού αλλά θα στεκόμαστε μπροστά στην οθόνη μας απέχει ακόμη πολύ.