Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

O Mόντι «ρίχνει» το ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια...

Η ισοτιμία του ευρώ κινείται κοντά στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες, καθώς η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ότι αποφάσισε να παραιτηθεί....


πρόωρα προκάλεσε ανησυχίες για νέο κύμα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη. Ο ... πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί 0,33%, με το χρηματιστήριο του Μιλάνο και της Μαδρίτης να σημειώνουν απώλειες 3,34% και 1%, αντίστοιχα, ενώ η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,29 δολάρια, υποχωρώντας 0,25%.

Η απόφαση του Μάριο Μόντι προκάλεσε, επίσης, μεγάλη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων κατά 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,78%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα παραιτηθεί μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2013, δημιουργώντας ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εξακολουθεί να είναι ένα από τα επίκεντρα της κρίσης χρέους της περιοχής.

Εξισορροπητικά, σε κάποιο βαθμό, στους φόβους των επενδυτών επέδρασε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας το Νοέμβριο με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο και η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Πεκίνο έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 10,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 7,9%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,9%, επίσης υψηλό 8μήνου, ενώ ο ρυθμός επενδύσεων παγίου κεφαλαίου παρέμεινε σταθερός στο 20,7% στο 11μηνο του 2012.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν μόνο 2,9% τον προηγούμενο μήνα έναντι αναμενόμενης αύξησης 9% και έναντι αύξησης 11,6% τον Οκτώβριο, εξέλιξη που αποδίδεται στην ύφεση στην Ευρωζώνης και την έλλειψη ισχυρής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.