Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Spiegel: Δραματική αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

«Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και πολιτικοί που εξαγοράζονται»: η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια δόθηκε στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα είναι δυσοίωνα για την Ελλάδα, για την οποία το Spiegel σημαίνει «συναγερμό». Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) καταρτίζει πίνακα με...


176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.
Η οργάνωση διαπιστώνει πως «η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο» και επισημαίνει το «απογοητευτικό» επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ «στις χώρες που πλήττονται περισσότερο» από την οικονομική κρίση.
Τη χρονιά αυτή η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται στην 72η και την 94η θέση αντίστοιχα με βαθμολογία 42 και 36 μονάδες, υπογραμμίζει η οργάνωση με έδρα το Βερολίνο.
Το Spiegel δε τονίζει για την Ελλάδα ότι βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Τζαμάικα, η Κίνα και η Ρουάντα, καθώς υποχώρησε 14 θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με το 2011. Μάλιστα χαρακτηρίζει την κατάσταση «δραματική».
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα αυτές της ευρωζώνης βρίσκονται σε καλό επίπεδο διαφάνειας, δηλαδή στο ένα τρίτο της λίστας με τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, η οποία είναι η μοναδική χώρα της δυτικής Ευρώπης που βρίσκεται στο δεύτερο μισό της λίστας, μαζί με τις περισσότερο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. Η επόμενη χώρα της ΕΕ είναι η Βουλγαρία, η οποία όμως συγκεντρώνει πέντε μονάδες διαφθοράς λιγότερες.
Όσον αφορά στην Ιταλία, η επίσης χτυπημένη από την οικονομική κρίση χώρα βρίσκεται πλέον στο ίδια επίπεδο με την Τυνησία. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.
Αντιμετωπίζοντας λιγότερα προβλήματα λόγω κρίσης, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 13η και 22η θέση με περισσότερες από 70 μονάδες.
Οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου είναι η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, που μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Ιαπωνία και Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 19η. Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80η θέση με 39 μονάδες.
Τέλος, πρωταθλητές στη διαφθορά είναι σύμφωνα με την έκθεση η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν.