Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή, 24 Μαΐου 2009

Παιδιά προσοχή....

Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως –και λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη– οι βασικοί παράγοντες κινδύνου, τονίζεται σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal PLoS Medicine. Ο δρ Majid Ezzati του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το βαρύτατο τίμημα που πληρώνουμε εξαιτίας της κακής διατροφής, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καπνίσματος, του καθιστικού τρόπου ζωής και μερικών άλλων παραγόντων. «Θέτοντας ως στόχο την αντιμετώπιση λίγων παραγόντων κινδύνου κάθε φορά, μπορούμε να πετύχουμε μείωση της θνησιμότητας», δήλωσε ο δρ Ezzati.

Παράγοντες κινδύνου:

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσαν να προληφθούν προσμετρώντας 12 διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ άλλων: της παχυσαρκίας, της διατροφής με πολύ αλάτι, της υψηλής γλυκόζης στο αίμα, της υψηλής LDL–«κακής» χοληστερόλης, της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και της μικρής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Συνολικά 2,4 εκατ. άτομα απεβίωσαν στις ΗΠΑ το 2005 και σχεδόν ένας στους πέντε θανάτους αποδόθηκε στο κάπνισμα και στη μη ελεγχόμενη υπέρταση. Το τσιγάρο ήταν «ο κατ’ εξοχήν δολοφόνος» για τους άνδρες, αποτελώντας αιτία θανάτου για το 21% επί της ανδρικής θνησιμότητας. Για τις γυναίκες, κύρια αιτία θανάτου ήταν η υψηλή πίεση του αίματος, και σ’ αυτήν αποδόθηκε το 19% επί της γυναικείας θνησιμότητας. Η παχυσαρκία εκτιμήθηκε ως αιτία για 216.000 θανάτους και η έλλειψη άσκησης θεωρήθηκε υπεύθυνη για 191.000 θανάτους. Μεταξύ των διατροφικών παραγόντων κινδύνου, πιο θανατηφόροι για τους επιστήμονες ήταν:
- Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας άλατος (102.000 θάνατοι).
- Η περιορισμένη λήψη ωμέγα–3 λιπαρών οξέων (84.000 θάνατοι) και
- Η υψηλή κατανάλωση trans λιπαρών οξέων (82.000).