Τσουνάμι στον Κορινθιακό Κόλπο;;
Ανάλογα με τη διεύθυνση που θα ακολουθήσει το τσουνάμι, μία ή και περισσότερες κατοικημένες περιοχές εκτιμάται ότι θα υποστούν σημαντικές καταστροφές, καθώς η παράκτια ζώνη στην οποία βρίσκονται έχει πολύ μικρή κλίση ως προς την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα τέτοιο κύμα με ύψος τουλάχιστον 3 μέτρα εκδηλώνεται στον Κορινθιακό Κόλπο κάθε περίπου 40 χρόνια και η τελευταία φορά που δημιουργήθηκε, προκαλώντας ζημιές στη νότια ακτογραμμή του κόλπου, δηλαδή από την Πάτρα μέχρι την Κόρινθο, ήταν το 1965.
Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες δείχνουν πως όχι μόνο ο χρόνος για την εκδήλωση ενός τσουνάμι στον Κορινθιακό κυλάει πλέον αντίστροφα, αλλά και πως λίγα μόλις λεπτά μετά τον σχηματισμό του θα ορμήσει σε βάθος 250 μέχρι και 930 μέτρων στην ξηρά, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 3.900 στρεμμάτων και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε κτίρια, δρόμους και κάθε είδους εγκαταστάσεις.
ΟΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ κατολισθήσεις, που γίνονται στον Κορινθιακό Κόλπο και δημιουργούν τα τσουνάμι, προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη διάβρωση των ακτών εξαιτίας του μεγάλου κυματισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα κύματα της θάλασσας κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποσαθρώνουν και διαβρώνουν την ακτογραμμή, αλλά και τα πρανή που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού με αποτέλεσμα τα χαλαρά εδάφη που βρίσκονται στα πρανή του βυθού να ρηγματώνονται και να αποκολλώνται κατρακυλώντας στον πυθμένα.