Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Τρώτε... κάνει καλό!!!

Επιτέλους μια καλή είδηση για τους ευτραφείς: ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι οι λεπτοί άνθρωποι ζουν έξι με επτά χρόνια λιγότερο από τους παχουλούς και λιγότερο ακόμη κι από τους παχύσαρκους.

Ομάδα ερευνητών του υπουργείου Υγείας υπό τον καθηγητή Ιτσίρο Τσούτζι του πανεπιστημίου του Τοχόκου παρακολουθούσε επί 12 χρόνια 50.000 εθελοντές ηλικίας 40 έως 79 ετών στη βόρεια νομαρχία Μιγιάγκι.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που παρουσίαζαν ένα λογικό υπέρβαρο στην ηλικία των 40 ετών, ζούσαν έξι με επτά χρόνια περισσότερο από τα πολύ λεπτά άτομα, η διάρκεια της ζωής των οποίων ήταν μικρότερη κατά πέντε χρόνια και από τα παχύσαρκα άτομα.

Το εύρος του ΔΜΣ για το φυσιολογικό βάρος κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 25. Ένα άτομο με ΔΜΣ από 25 έως 30 θεωρείται ελαφρά υπέρβαρο, ενώ με ΔΜΣ 30 και πάνω χαρακτηρίζεται παχύσαρκο.

«Ανακαλύψαμε ότι οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι διατρέχουν έναν υψηλότερο κίνδυνο», δήλωσε ο Σινίτσι Κουριγιάμα, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τοχόκου, ο οποίος μετείχε στην έρευνα αυτή.

«Περιμέναμε να βρούμε μια διαφορά όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, αλλά όχι σε τέτοιες αναλογίες», δήλωσε.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα πολύ λεπτά άτομα έχουν συντομότερη διάρκεια ζωής είναι κυρίως η μεγαλύτερη ευπάθεια σε ασθένειες όπως η πνευμονία και η ευθραυστότητα των αιμοφόρων αγγείων τους, δήλωσε ο Κουριγιάμα.

Ωστόσο ο ερευνητής δεν συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους να τρώνε όσο επιθυμούν. «Θα ήταν προτιμότερο τα ελλιποβαρή άτομα να φθάσουν σε ένα φυσιολογικό βάρος, αλλά δεν νομίζουμε ότι είναι επιθυμητό για τους καλοζωισμένους να προσλάβουν περισσότερο λίπος», τόνισε