Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009

Πόση ζάχαρη πρέπει να τρώμε την ημέρα??

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη χρειάζεται να καταναλώνεται με μέτρο. Τα επιτρεπτά όρια διαφέρουν για κάθε άτομο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την ποσότητα της ζάχαρης που είναι απαραίτητη για τις διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα λοιπόν με τα μέλη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας η υπερβολική κατανάλωση των σακχάρων έχει συνδεθεί με μεταβολικές δυσλειτουργίες και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και με ελλείψεις των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

"Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερες από 100 θερμίδες την ημέρα από πρόσθετα σάκχαρα και οι άνδρες περισσότερες από 150 θερμίδες" επισημαίνουν τα μέλη της εταιρείας.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι κατά των σακχάρων, τα οποία βρίσκονται φυσικά σε πολλά υγιεινά τρόφιμα και ότι η προσθήκη σακχάρων κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα, αρκεί η ποσότητά τους να μην είναι υπερβολική. "Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να υπάρξουν μόνο όταν τα σάκχαρα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες," σημειώνουν τα μέλη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Προσοχή στις ετικέτες. Είναι εύκολο να ελέγξει κανείς την ποσότητα της ζάχαρης, που προσθέτει στον καφέ του ή που παίρνει από τα γλυκά αλλά τι γίνεται με τη ζάχαρη, που χρησιμοποιείται σε τυποποιημένα τρόφιμα; Οι καταναλωτές, λένε οι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα για την ποσότητα ζάχαρης και άλλων συστατικών που περιέχονται στα τυποποιημένα προϊόντα.