Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μάγκας

Ο επιχειρηματίας Μίλτον Μπέλε είναι ζουλού. Και επειδή δεν μπορούσε να διαλέξει ποιά από τις τέσσερις αγαπημένες του να παντρευτεί, τις παντρεύτηκε και τις τέσσερις ταυτόχρονα-γεγονός που επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Νότιας Αφρικής αλλά και από την κουλτούρα της φυλής των Ζουλού. Με βάση τη νομοθεσία, όμως, μόνο η πρώτη σύζυγος αναγνωρίζεται ως νόμιμη.

Η πολυγαμία είναι φαινόμενο που συναντάται συχνά στη Νότια Αφρική, και κυρίως στην επαρχία Κουαζούλου Νατάλ, όπου ζει η φυλή των Ζουλού. Μέχρι και ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα-επίσης Ζουλού- έχει τρεις γυναίκες. Ο Μπέλε λοιπόν αποφάσισε να ξεπεράσει και τον πρόεδρο στον αριθμό των συζύγων και, για να αποφύγει και τα πολλά έξοδα, τις παντρεύτηκε ταυτόχρονα.

Οι σύζυγοι είναι από 22 ως 35 ετών. Όπως έγινε γνωστό ο 44χρονος Μπέλε, πλήρωσε για τις γυναίκες του σε είδος 33 αγελάδες, ώστε να μπορέσει να τις παντρευτεί. Έδωσε δηλαδή 10 αγελάδες για την Θόμπιλε Βιλακάζι, 7 για την Ζανέλε Λάνγκα και από 8 για την Μπακινισίλε Μντόλο και την Σμανγκέλε Τσέλε.

«Είναι στην κουλτούρα μας να παντρεύεται ένας άνδρας πολλές γυναίκες. Δεν συμβαίνει συχνά όμως να τις παντρεύεται ταυτόχρονα. Το κάνω αυτό γιατί τις αγαπώ όλες», είπε ο Μπέλε. Σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη είναι η σύζυγος που έχει καθήκον να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια και έχει μεγαλύτερη ισχύ και δικαιώματα. Όταν ο άνδρας της θέλει να πάρει κι άλλη γυναίκα, συμμετέχει στις συζητήσεις και συχνά χρειάζεται να δώσει και την ευχή της. Ο Μπέλε, με 100 αγελάδες και 250 κατσίκες, ανήκει στους πλούσιους της κοινότητας των Ζουλού.