Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις εκλογές...

Μπορεί η ψήφος να είναι υποχρεωτική, αλλά όσοι αποφασίσουν να μην ψηφίσουν την επομένη Κυριακή απειλούνται με ποινή φυλάκισης από ένα μήνα μέχρι και ένα έτος!

Πότε επιτρέπεται να μην ψηφίσουμε…
Η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις: Σοβαρή ασθένεια ή απουσία στο εξωτερικό είναι οι μόνες αιτίες που προβλέπει ο νόμος – μετά την κατάργηση της χιλιομετρικής απόστασης – για να μην ασκήσει κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα. Οι εκλογές άνω των 70 ετών έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι.

Να διπλοψηφίσουν…
Όποιοι πιαστούν να διπλοψηφίζουν θα κατηγορηθούν για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, πράξη που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών.

Να προσελκύσουν…
Η εκλογική νομοθεσία είναι αυστηρή για όλους όσοι προσπαθήσουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους με αθέμιτα μέσα. Προβλέπεται βαρύ χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση από 3 μέχρι 36 μήνες.

Το savoir vivre του καλού ψηφοφόρου…
Στην περίπτωση που δεν συμφωνείται με την διαδικασία που ακολουθείται στο εκλογικό τμήμα, μην τολμήσετε να σκίσετε το πρωτόκολλο της εφορευτικής επιτροπής ή να προκαλέσετε καταστροφή στον σάκο της ψηφοφορίας ή στην κάλπη. Πρόκειται για αδίκημα που τιμωρείται με αποπομπή από την θέση του δημοσίου λειτουργού και φυλάκιση που φτάνει τα 5 χρόνια.

Αθόρυβα στην κάλπη…
Σε κάθε περίπτωση, όταν προσέρχεστε στο εκλογικό τμήμα φροντίστε να το κάνετε αθόρυβα, γιατί η διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας επιφέρει ποινή 2 ετών. Καμπάνα που φτάνει και τα 5 χρόνιαπεριμένει όποιον ψευδώς παριστάνει το πρόσωπο κάποιου εκλογέα ή κάνει χρήση πλαστών εγγράφων προκειμένου να ψηφίσει.