Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Μεγάλο ρίσκο η προσφυγή στη βάση

Αν και η Ντόρα Μπακογιάννη διατηρεί βάσιμες αντιρρήσεις, όλα δείχνουν ότι η εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας θα περάσει από τη βάση του κόμματος σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό του ΠΑΣΟΚ.

Σωστά ; Χμ...

Η διαδικασία που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτή που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ.

Πριν την κρίση του 2007 , το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταφύγει μια φορά στη βάση (2004) , ακόμα κι αν τότε υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος . Έτσι , το 2007 το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε σαφώς τη συγκεκριμένη διαδικασία και δεν χρειάστηκε κανενός είδους διαβούλευση μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών.

Σήμερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για τη Νέα Δημοκρατία καθώς η Κεντροδεξιά παράταξη καλείται να τροποποιήσει το καταστατικό της και να προσφύγει σε μια καινούρια διαδικασία χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες ζυμώσεις στη βάση του κόμματος η οποία μάλλον δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου ψηφοφορίες.

Η προσφυγή στη βάση μοιάζει λοιπόν αναγκαία αλλά δεν παύει να αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Η πιο σημαντική παράμετρος είναι φυσικά η προσέλευση του κόσμου η οποία αν κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα , τότε η διάσπαση θα είναι προ των πυλών καθώς η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα αμφισβητηθεί..

Όλα λοιπόν είναι στον αέρα...