Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Κινητοποιήσεις για τα Σταζ

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις Σταζ, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση των προγραμμάτων και μη ανανέωση των συμβάσεων αυτών. Οι συμβασιούχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου εκπρόσωποί τους είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος τους είπε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις τους, πολλοί εργαζόμενοι προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Χθες ο υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νομοσχέδιο για την απασχόληση. Στο πλαίσιό της συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων και των ελέγχων σε περιπτώσεις εργασίας αντίστοιχες με εκείνες των προγραμμάτων Σταζ.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος, μετά τη συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με σκοπό τη διαμόρφωση σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, δήλωσε:

«Οι εργασιακές σχέσεις σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αυθαιρεσίας, έκδηλα συμπτώματα απορύθμισης που, ορισμένες φορές, δημιουργούν την εντύπωση πως η Ελλάδα επέλεξε την κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων. Η συνολική νεοφιλελεύθερη, αλλά και αδέξια προσέγγιση της αμέσως προηγούμενης διακυβέρνησης, φάνηκε να επιβεβαιώνει πως η κατά τα ανωτέρω εκτροπή των εργασιακών σχέσεων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Τα ενδιαφέροντα μου, όμως, ως Υπουργού, από την πρώτη στιγμή πιστεύω πως έδειξα, δεν έγκειται στην ανάδειξη του τι ήταν ή δεν ήταν η Ν.Δ. Αυτά τα αποφάσισε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Την προσοχή μου οφείλω αμέσως να στρέψω στην επίλυση των προβλημάτων. Τουλάχιστον εκείνων που δύναται να επιλυθούν.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για λειτουργία εγγυήσεων στις εργασιακές σχέσεις. Συνολικώς, αλλά και ειδικότερα εκεί που αναπτύσσονται οι ευέλικτες μορφές του, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμοστούν υπάρχουσες εγγυήσεις ή και να προβλεφθούν νέες. Υπάρχει ανάγκη π.χ. να αναμορφωθεί το πλαίσιο για την «ενοικίαση» εργαζομένων.

Συγκροτήσαμε την παρούσα Επιτροπή. Αμοιβή δεν προβλέπεται. Αντικείμενό της είναι α) η υπογράμμιση μη εφαρμοσμένων στην πράξη αλλά υπαρχουσών εγγυητικών ρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, η οποία θα βοηθήσει να επικεντρώσουμε τον έλεγχο εκεί που πρέπει και β) η πρόταση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο, βεβαίως του ενωσιακού δικαίου.

Ο κοινωνικός διάλογος θα διεξάγεται μέσα την Επιτροπή. Έτσι, μετά το πέρας των εργασιών της, θα προβούμε αμέσως στην εφαρμογή διοικητικών μέτρων ή στην κατάθεση στη Βουλή των νομοθετικών μας σχεδιασμών. Υπό την έννοια αυτή, περιμένω προτάσεις, για το πότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Από την πλευρά μου εισηγούμαι την 15η Δεκεμβρίου.
»