Κινητά και καρκίνος
Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή στον αριθμό των εγκεφαλικών όγκων στους ενηλίκους από τότε που αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση των κινητών τηλεφώνων, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη. Η έρευνα, της Δρ Ιζαμπέλ Ντελτούρ, έγινε με την υποστήριξη της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the National Cancer Institute».Η ερευνήτρια μελέτησε τη συχνότητα των όγκων στον εγκέφαλο σε ανθρώπους ηλικίας 20 - 79 ετών από τις σκανδιναβικές χώρες και ανακάλυψε πως τα περιστατικά καρκίνου δεν έχουν αυξηθεί ουσιαστικά από τότε που εισήχθησαν τα κινητά τηλέφωνα στη ζωή μας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για επιβεβαίωση. Η έρευνα ανέλυσε περίπου 60.000 περιπτώσεις καρκίνου στον εγκέφαλο, οι οποίες διαγνώστηκαν μεταξύ 1974-2003 μεταξύ 16 εκατ. ενηλίκων.
Διαπιστώθηκε μια μικρή σταθερή αύξηση στα περιστατικά εγκεφαλικών όγκων όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτό άρχισε να συμβαίνει ήδη από το 1974, όταν δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ενώ η ανακάλυψη καλύτερων διαγνωστικών τεχνικών με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί, κατά τους ερευνητές, να εξηγήσει επίσης ένα μέρος από την αύξηση των περιστατικών διαχρονικά. Επιπλέον, η μελέτη δεν κατέγραψε καμία σημαντική αύξηση στα περιστατικά μεταξύ 1998-2003, όταν η χρήση κινητών αυξήθηκε κατακόρυφα.
Οι ραδιοσυχνότητες των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπονται από τα κινητά, έχουν θεωρηθεί από ορισμένους επιστήμονες και οργανώσεις πολιτών ως πιθανός παράγων αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικούς όγκους, όμως δεν έχει ακόμα εντοπισθεί κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να δικαιολογεί τις συνέπειες. Το ζήτημα των επιπτώσεων της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία παραμένει επίμαχο. Οι περισσότερες πάντως επιστημονικές μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει κάποια σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία των κινητών και τον καρκίνο στον εγκέφαλο.