Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Κακοσμία στόματος..

Αναρωτιέστε γιατί ο σύντροφός σας σάς δίνει περισσότερο προσωπικό χώρο από αυτόν που του έχετε ζητήσει; Βρήκατε πάνω στο γραφείο σας καραμέλες μέντας και οδοντικό νήμα και αναρωτιέστε για πιο λόγο βρίσκονται εκεί;

Εάν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από κακοσμία της στοματικής κοιλότητας, ήρθε η ώρα να μάθετε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες αλλά και τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποκτήσετε και πάλι μία φρέσκια καικαθαρή αναπνοή – και να ξανάρθουν πιο κοντά οι φίλοι και ο σύντροφός σας.

Οι 5 σημαντικότερες αιτίες της κακοσμίας του στόματος

1. Βρώμικο στόμα. Το 90% των δυσάρεστων οσμών του στόματος προέρχονται από την ίδια τη στοματική κοιλότητα - είτε από τις τροφές που τρώτε είτε από τα βακτήρια που βρίσκονται ήδη μέσα στην κοιλότητα. Η οσμή του στόματος είναι όπως οποιαδήποτε άλλη οσμή του σώματος – αποτέλεσμα μικροβίων που ζουν στο σώμα και αναδύουν παραπροϊόντα. Σε ό,τι αφορά στο στόμα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα αλληλεπιδρούν με τα υπολείμματα τροφών, το αίμα, τον ιστό και άλλα και δημιουργούν εξαερώσιμες θειικές ενώσεις. Εάν δεν καθαριστεί καλά η στοματική κοιλότητα, τότε τα βακτήρια συσσωρεύονται και προκαλείται έντονη δυσοσμία.

2. Στοματική κοιλότητα άνευ ισορροπίας. Η κατάσταση της υγείας της στοματικής κοιλότητας μπορεί να επιδεινώσει την ανάπτυξη βακτηρίων και τη δυσοσμία, όπως για παράδειγμα η ουλίτιδα και η ξηροστομία. Η ουλίτιδα ευνοεί την αποσύνθεση των ενοχλητικών βακτηρίων. Η ξηροστομία, όμως, είναι η πιο συνήθης αιτία για τη δυσοσμία. Το σάλιο βοηθάει στον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας και μετακινεί τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγκατασταθούν κάπου και να πολλαπλασιαστούν. Το ξηρό στόμα, όμως, αποτελεί γόνιμο έδαφος για την αναπαραγωγή των βακτηρίων. Ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φάρμακα που παίρνουν πολλοί για τις αλλεργίες που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, ενώ το χειμώνα βασικός ένοχος θεωρείται ο ξηρός αέρας που δημιουργούν τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά.

3. Φαγητά με δυσάρεστες μυρωδιές. Εάν η δυσάρεστη μυρωδιά μπει μέσα στο στόμα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα ξαναβγεί. Βασικοί ένοχοι είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αλκοόλ και ο καπνός. Και τα φαγητά δε δημιουργούν μόνο δυσοσμία στο στόμα. Τα φυτικά έλαια απορροφούνται από τον οργανισμό και τα παραπροϊόντα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ουσιαστικά, δηλαδή, αναπνέουμε τις μυρωδιές μέσω των πνευμόνων για τρεις με τέσσερις ώρες μετά.

4. Έλλειψη υδατανθράκων. Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών και ή έλλειψη υδατανθράκων αναγκάζουν τον οργανισμό να κάψει από το συσσωρευμένο λίπος που έχει για ενέργεια, αντί να κάψει υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, όμως, σε μία πάθηση που ονομάζεται κέτωση. Καθώς καίγεται το λίπος, οι κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και ορισμένες απελευθερώνονται με την αναπνοή και προς ενημέρωσή σας οι κετόνες δε φημίζονται για την ευχάριστη μυρωδιά τους.

5. Ασθένεια. Κάποιες φορές η δυσοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας. Η πιο συνήθης αιτία δυσοσμίας του στόματος, σε ό,τι αφορά στις ασθένειες, είναι ο διαβήτης ή η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και κέτωση, ενώ η δυσοσμία του στόματος κάποιες φορές αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στη διάγνωση. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο. Λιγότερο συνήθεις αλλά πιθανές είναι και οι παθήσεις στο συκώτι και τα νεφρά – όπου οι τοξίνες τους αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή.

Οι 5 καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης

1. Διατηρείτε το στόμα καθαρό. Τσίχλα, καραμέλες μέντας, στοματικό διάλυμα …όλα αυτά προσφέρουν μία πρόσκαιρη λύση αλλά δε θεραπεύουν το πρόβλημα. Το μοναδικό πράγμα που βοηθάει να απαλλαγείτε από την κακοσμία είναι το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και ο καθαρισμός της γλώσσας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η γλώσσα παίζει σημαντικότατο ρόλο για μία καθαρή αναπνοή. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να τα καθαρίζετε όλη μέρα, αλλά αν δεν τρίψετε και καθαρίσετε τη γλώσσα σας με την ειδική οδοντόβουρτσα, τότε δε θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Διατηρείτε το στόμα ενυδατωμένο. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη σωστή ισορροπία του σάλιου είναι να πίνετε άφθονο νερό και υγρά. Για να αποφύγετε το χειμώνα την ξηροστομία, χρησιμοποιείτε υγραντήρα. Εάν ροχαλίζετε ή υποφέρετε από αλλεργική ρινίτιδα, χρησιμοποιείστε ένα ρινικό σπρέι για να διατηρήσετε τις ρινικές διόδους ενυδατωμένες.

3. Προσέχετε τι τρώτε. Αποφύγετε τις τροφές που έχουν άσχημη μυρωδιά, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον καπνό και τον καφέ. Προτιμήστε καλύτερα τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της καθαρής αναπνοής, όπως το τσάι. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι, εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, που ευθύνονται για την κακοσμία. Μπορείτε ακόμα να μασήσετε μαϊντανό, που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές των άλλων τροφών και των βακτηρίων. Και τα βατόμουρα βοηθούν στην εξουδετέρωση των άσχημων οσμών και επιπλέον εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην στοματική κοιλότητα και να δημιουργήσουν πλάκα. Τέλος, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, που περιέχουν ξυλιτόλη, μπορούν να σκοτώσουν ορισμένα βακτήρια και να μειώσουν το σχηματισμό πλάκας.

4. Φροντίστε να τρώτε υδατάνθρακες. Είναι προφανές πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την κέτωση είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τρώτε, λοιπόν, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

5. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν ο καθαρισμός της γλώσσας και οι υδατάνθρακες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να εξετάσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να πάσχετε από κάποια πιο σοβαρή ασθένεια. Ο διαβήτης, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες απαιτούν ειδικές εξετάσεις για να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.
pathfinder