Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Εορταστική δυσπεψία

Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο της εορταστικής περιόδου. Η δυσπεψία εκδηλώνεται με πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς και ο ασθενής νιώθει αίσθημα κορεσμού, πληρότητας, πόνου, ναυτίας ή μετεωρισμού, τον οποίο αποκαλεί απλά "φούσκωμα"..

Για τη δυσπεψία ευθύνεται η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και καρυκεύματα, σε συνδυασμό με τη χρήση και κυρίως κατάχρηση αλκοόλ.

Για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία:
* Μην πίνετε νερό, καθώς έτσι αραιώνετε... τα γαστρικά υγρά.
* Πιείτε χωνευτικά ποτά όπως η μαστίχα ή το λεμοντσέλο και από ροφήματα τσάι.
* Αν υπάρχει πόνος στο στομάχι, τότε συνιστάται η χρήση φαρμάκων (αναστολείς Η2 και αντιόξινα), που εύκολα μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο.

Τροφική δηλητηρίαση
Οι τροφικές δηλητηριάσεις έχουν την τιμητική τους την περίοδο των εορτών. Εκδηλώνονται συνήθως μισή με δύο ώρες μετά τη λήψη της ύποπτης τροφής και εκφράζονται με πόνο στην κοιλιά, τάση για εμετό ή εμετό, διάρροια και πυρετό.

Για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε την τροφική δηλητηρίαση
ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
* Τα λάθη συνήθως που γίνονται και οδηγούν σε δηλητηρίαση είναι η κακή επιλογή προϊόντων από τους εμπόρους. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή κυρίως των πουλερικών , αβγών, κιμά, σοκολάτας.
* Η νοικοκυρά πρέπει να φτιάχνει ποσότητες που μπορεί να αποθηκεύσει στο ψυγείο με ασφάλεια, γιατί έκθεση μεγαλύτερη από δύο ώρες εκτός, είναι επικίνδυνη.
* Η βιασύνη να κατασκευάσουμε πολλά και σε μεγάλες ποσότητες μας κάνει να ξεχνούμε τους κλασικούς κανόνες υγιεινής. Πρέπει πάντα να αποφεύγετε να έρθει σε επαφή το κρέας με τα ωμά φαγητά και λαχανικά και να πλένονται τα χέρια μετά από κάθε πράξη.i-diadromi