Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, λόγω καιρού

http://www.sat24.com/images.php?country=eu&sat=&1215872916375
Νέα επιδείνωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός στη χώρα μας, με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Παράλληλα επικρατούν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη. Προβλήματα παρατηρούνται στα λιμάνια της χώρας. Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τη Λευκίμη, αλλά και η γραμμή Κυλλήνη- Ζάκυνθος. Με κλειστού τύπου πλοία γίνονται τα δρομολόγια Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο. Και στο Αιγαίο όμως, πιθανόν αργότερα να υπάρξουν προβλήματα, καθώς από το μεσημέρι, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα.

Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα με πλοία, θα πρέπει να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης του καιρού δεν υπάρχει στον ορίζοντα, καθώς διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά, θα μας επηρεάζουν μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου. Τα όποια σημάδια βελτίωσης θα είναι μικρά και σύντομα. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά ο καιρός από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, να δεχθούμε αξιόλογη κακοκαιρία στη χώρα μας. Νεώτερα για αυτή την κακοκαιρία, θα σας δίνει το Xalazi.gr σε τακτά και έκτακτα δελτία καιρού.

Χειμωνιάτικο παραμένει το σκηνικό του καιρού στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπου χιονίζει στα ορεινά. Η πρόσβαση των οχημάτων στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα, γίνεται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Συγκεκριμένα, από τον Άγιο Αθανάσιο, την Άρνισσα και την Κερασιά προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), στην επαρχιακή οδό της Νάουσας που οδηγεί στο Σέλι, και προς τα 3-5 Πηγάδια.

Επίσης, αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βίγλας και Βιτσίου (στον Νομό Φλώρινας), καθώς και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς και της Κοζάνης. Βρέχει από το πρωί στα Γρεβενά, ενώ ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι ανοιχτός. Καταιγίδα ξέσπασε νωρίτερα στα Ιωάννινα, ενώ βροχές σημειώνονται και στην Αθήνα. Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν στους οδηγούς που θα ταξιδέψουν προς ορεινές περιοχές, να έχουν μαζί τους αλυσίδες, προκειμένου εάν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.