Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Επειδή διακοπές έρχονται..

Τυχαίνει καμιά φορά να πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω. Στην αρχή νιώθουμε την ευεξία που χαρίζει το αλκοόλ. Στη συνέχει, μας πιάνει πονοκέφαλος και αισθανόμαστε καταπονημένοι, ζαλισμένοι και χαμένοι στον κόσμο μας.

Αυτά είναι τα συμπτώματα του hangover, μαζί με τη ναυτία, ζάλη, δίψα, πείνα, αδυναμία συγκέντρωσης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως, για να γλιτώσουμε από τη μέθη μετά από μια γλεντζέδικη νύχτα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πίνουμε και πώς το πίνουμε...

Από τη στιγμή βέβαια που έχουμε πάθει τη ζημιά, ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να σταθούμε στα πόδια μας είναι να ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με το hangover.

Μέτρα προστασίας
Πριν βγείτε για ένα ποτό, φροντίστε να έχετε φάει καλά. Προτιμήστε τροφές με λάδι, αφού το λίπος δημιουργεί ένα παχύρρευστο τοίχωμα στο στομάχι και στα έντερο, εμποδίζοντας τη γρήγορα απορρόφηση του αλκοόλ. Τα σκέτα ποτά είναι πιο ελαφρά από τα αραιωμένα με αναψυκτικά, στην ίδια ποσότητα. Καλύτερα λοιπόν να αραιώσετε το ποτό σας με πάγο ή με νερό παρά με κόλα ή σόδα, από τη στιγμή που το ανθρακικό ευνοεί την απορρόφηση του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να νιώσετε μεθυσμένοι μια ώρα αρχύτερα. Αν το ένα ποτήρι διαδέχεται το άλλο γιατί το γλέντι είναι ευχάριστο και οι ώρες περνούν χωρίς να το καταλαβαίνετε,θυμηθείτε να πίνετε νεράκι ανάμεσα στα ποτά ώστε με το πήγαινε - έλα στην τουαλέτα το οινόπνευμα να αποβάλλεται σταδιακά.

Μην αλλάζετε ποτό κατά τη διάρκεια μιας νύχτας
Αν ξεκινήσετε με ουίσκι, συνεχίστε έτσι, ο οργανισμός αναπτύσσει μεγαλύτερη αντοχή σε μια τέτοια συμπεριφορά. Θυμηθείτε επίσης να συνοδεύεται το ποτό σας με λαχανικά, γιατί το αλάτι στους ξηρούς καρπούς ευνοεί την απορρόφηση υγρών στο στομάχι και επομένως και του αλκοόλ. Αν μετά από ένα πάρτι νιώθετε πολύ ζαλισμένοι, πιείτε έναν καφέ με πολλή ζάχαρη για να αντιμετωπίσετε την υπογλυκαιμία που προκαλεί το οινόπνευμα. Αν θέλετε να απαλλαγείτε μια και καλή από το "κανάλι" που ήπιατε, μπορείτε να προκαλέσετε εμετό διαλύοντας μια κουταλιά αλάτι ή το χυμό ενός λεμονιού σε δύο δάχτυλα νερό.

Την επόμενη μέρα
Αντιμετωπίστε το hangover (πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη, αδυναμία, δίψα) με σκωτσέζικα ντους (εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού) ή με βόλτες στον καθαρό αέρα. Από άποψη διατροφής, προτιμήστε φρούτα και ιδιαίτερα μπανάνα ή λαχανικά, κυρίως βραστό λάχανο.

Το πολύ αλκοόλ προκαλεί αϋπνία
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες είναι μύθος πως το ποτό βοηθάει στη χαλάρωση. Στην πραγματικότητα, μια γερή κρασοκατάνυξη διαταράσσει το επονομαζόμενο στάδιο REM του ύπνου κατά το οποίο κοιμόμαστε βαθιά και ο οργανισμός ξεκουράζεται περισσότερο. Δυστυχώς, για να μπούμε σε αυτό το στάδιο πρέπει πρώτα ο οργανισμός μας να μεταβολίσει το αλκοόλ και αυτό παίρνει ώρες! Οι ειδικοί συνιστούν ως όριο ασφαλούς κατανάλωσης για την υγεία δύο ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και έως τρία για τους άνδρες.