Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης

Με απώλειες και εκκρεμότητες συμπληρώνονται την προσεχή Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Κάποιες από τις δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου υλοποιήθηκαν έστω και με σφοδρές αντιδράσεις, κάποιες «πάγωσαν» και άλλες είναι ακόμα... σκέψεις.

Από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εξαγγείλει 5 νομοσχέδια, από τις οποία έχουν υλοποιηθεί μόνο κάποια τμήματα: το επίδομα αλληλεγγύης, οι διορισμοί στο Δημόσιο μόνο μέσω ΑΣΕΠ, η κατάργηση των... stage, η κατάργηση των πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων και η προστασία των δανειοληπτών είναι μερικά από αυτά.

Κάποιες από τις δεσμεύεις παραπέμπονται για το φορολογικό νομοσχέδιο του Μαρτίου, π.χ. η κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών, είτε στο... μέλλον όπως η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Άλλα νομοσχέδια που εξαγγέλθηκαν και καθυστερούν περιλαμβάνουν: τη λήψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση της ακρίβειας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Παράλληλα, 13 εξαγγελίες «πάγωσαν».

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν: αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό, σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, την Cosco και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, «ξινή» φαίνεται πως βγήκε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς το e-gov κατέληξε στο φιάσκο της επιλογής γενικών και ειδικών γραμματέων.

Πλέον, αναμένουμε τις ανακοινώσεις για το 2010, καθώς πληροφορίες λένε πως ο πρωθυπουργός θα μας παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση - αποτίμηση στο Ζάππειο και το πρόγραμμα των επόμενων 100 ημερών.

Εδώ θα είμαστε να ξαναμετρήσουμε, αν και ακόμα και το παλαιό ημερολόγιο να χρησιμοποιούσαμε, πάλι οι μέρες δεν θα έφταναν...
star.gr