Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ποτέ δεν είναι αργά να σώσουμε την υγεία μας!

Μεσήλικοι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για την κατάσταση της καρδιάς τους αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν σε άτομα κάθε ηλικίας αντί να περιμένουν στωικά τον ερχομό μιας ασθένειας, να γυμναστούν και να αλλάξουν τρόπο ζωής προκειμένου να την αποφύγουν!

Υπάρχει μια θεωρία που αναφέρει το εξής: ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να τρέχει. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία εκατό χρόνια η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει προς το καλύτερο, μια και το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων, ειδικά στις μεγάλες αστικές πόλεις, κάνει καθιστική δουλειά, λέγεται ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τρέχει και να κινείται διαρκώς. Γι’ αυτό λοιπόν οι επιστήμονες αναφέρουν ότι.. όση άνεση κι αν μπορούμε να απολαύσουμε σήμερα στη ζωή μας, να την αποφεύγουμε κάποιες στιγμές προκειμένου να βελτιώσουμε τη σωματική μας κατάσταση.

Ενας άνθρωπος στα πενήντα του χρόνια βέβαια μπορεί να σκεφτεί ότι είναι αδύνατον να βγει για τρέξιμο ή να πάει στο γυμναστήριο σε αυτή την ηλικία, ειδικά αν δεν το είχε κάνει στα 20 ή στα 30 του, όταν ενδεχομένως ζύγιζε λιγότερο. Αν όμως αναλογιστεί ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, να μειώσει την πίεση αλλά και την ποσότητα των τριγλυκεριδίων, ενώ εμποδίζει αποτελεσματικά και την παχυσαρκία, ίσως το ξανασκεφτεί.

Βέβαια είναι αξιοθαύμαστο το πόσα έχει καταφέρει η Ιατρική τις τελευταίες δεκαετίες. Ολο και περισσότερες θεραπείες ανακαλύπτονται για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καλό θα ήταν όμως αντί να περιμένουμε οι νέες μέθοδοι να εφαρμοστούν σε εμάς, να σταματήσουμε να αγνοούμε το γεγονός ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες μας οδηγούν εκεί.

Ετσι, αν βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, κόψουμε το κάπνισμα και συνηθίσουμε σε ένα-δυο ποτήρια κρασί την ημέρα, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να μας... πιάσει η καρδιά μας!