Φόβος για τσουνάμι...
Εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Χιλής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 320 χλμ νοτιοδυτικά του Σαντιάγο το πρωί του Σαββάτου. Το τσουνάμι που προκάλεσε η δόνηση σάρωσε τη Γαλλική Πολυνησία και απειλεί τώρα τη Χαβάη και όλη την περιοχή του Ειρηνικού -περίπου το.. ένα τέταρτο του πλανήτη.Η δόνησης σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα τοπική ώρα (08.34 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο περίπου 115 χλμ από το Κονσέπσιον, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, όπου πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί.
Κτίρια κατέρρευσαν και στο Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον 24 ώρες.
Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η χιλιανή κυβέρνηση, τουλάχιστον 122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ο απολογισμός δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Θάνατοι αναφέρθηκαν στις περιοχές Μάουλε, Ο'Χίγκινς, Αραουκάνια και Βαλπαραΐσο, μεταξύ άλλων.
Σε «κατάσταση καταστροφής» κήρυξε την κεντρική Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, έκτακτη βοήθεια 3 εκατ. ευρώ στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποστολή βοήθειας σχεδιάζουν και οι ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος Μπατσελέτ, τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα Χουάν Φερνάντεζ και κινήθηκε στη συνέχεια προς το Νησί του Πάσχα. Στο νησί Ρομπινσόν Κρουζό του συμπλέγματος αγνοούνται περίπου δέκα Γάλλοι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν υποβρύχιες ανασκαφές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα από τη δόνηση θα σαρώσουν όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσα σε 24 ώρες από το σεισμό θα φτάσουν μέχρι την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ακτές της Ασίας (ένθετη αριστερά).
Το βράδυ του Σαββάτου, κύματα ύψους 1,8 μέτρων σάρωσαν τις ακτές της Γαλλικής Πολυνησίας, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές.
Αναστάτωση επικρατεί στις ακτές της Χαβάης όπου σημαίνουν οι σειρήνες συναγερμού. Το τσουνάμι αναμένεται γύρω στις 23.19 ώρα Ελλάδας. Μάλιστα τα κύματα προβλέπεται ότι θα είναι τα μεγαλύτερα που πλήττουν το αμερικανικό νησί από το 1964.
Οι δυτικές ακτές των ΗΠΑ και η Αλάσκα επίσης απειλούνται, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Η Χιλή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα καθώς βρίσκεται στο όριο όπου συναντώνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες του Ειρηνικού και της Νοτίου Αμερικής, πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς που περιβάλλει τον Ειρηνικό ωκεανό.
Στη Χιλή είχε εξάλλου σημειωθεί ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί από το 1900 -μια δόνηση 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα το 1960.
ΥΠΕΞ: Τηλέφωνο επικοινωνίας για Χιλή
Το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω του σεισμού στη Χιλή.
Οι Έλληνες πολίτες που θα θέλουν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912.