"Φόρος παχυσαρκίας" πατέντα των αμερικάνων...

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση μπορεί να προκαλέσει έντονες ενστάσεις από τις βιομηχανίες τροφίμων και το καταναλωτικό κοινό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση δύναται να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» ενάντια στην υπερκατανάλωση και στα αποτελέσματα που μπορεί αυτή να επιφέρει στη σωματική υγεία των ατόμων που έχουν πέσει «θύματά» της.
Οι ερευνητές μελέτησαν για μια 20ετία τις διατροφικές συνήθειες 5.100 νεαρών ατόμων -ηλικίας από 18 έως 30 ετών- και παράλληλα παρακολούθησαν την πορεία των τιμών των τροφίμων και των αναψυκτικών. Όπως διαπίστωσαν, η αύξηση των τιμών ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τα ποσοστά της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων.
Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, σε περίπτωση που ο φόρος αυξηθεί κατά 18%, η ημερήσια λήψη θερμίδων από «παχυντικά» τρόφιμα θα μειωθεί αισθητά (περίπου 56 θερμίδες λιγότερες ανά άτομο).