Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Μας κάνει καλό τελικά η οικονομική κρίση;;;

Η ανεργία βλάπτει σοβαρά την υγειά: σύμφωνα με μελέτες η απώλεια εργασίας συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20%- 25%. Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων, παρατηρείται έξαρση στις ψυχικές διαταραχές, στις αυτοκτονίες αλλά και στην εκδήλωση εμφραγμάτων, καθώς το στρες «τρώει» τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι ενδεικτικό, όπως έχει αποδειχτεί απο σειρά ερευνών, πως εκείνοι που ανήκουν σε χαμηλή οικονομικό-οικονομική θέση, διατρέχουν δύο φορές περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας.

Οι επιστήμονες ωστόσο, υποστηρίζουν πως οι οικονομική κρίση δεν κάνει πάντα κακό, ενώ υπογραμμίζουν πως μπορεί να ωφελήσει την υγεία. Πώς; Σύμφωνα με.. τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλος, η μείωση μισθού μπορεί να αναγκάσει τους πολίτες να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αφού για παράδειγμα προκειμένου να κάνουν οικονομία θα αφήσουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι και θα προτιμήσουν να περπατήσουν - έστω έως στην στάση του λεωφορείου.

Αντίθετα, η απώλεια της εργασίας συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και εξαρτήσεις σε ουσίες και απο την υιοθέτηση ενός μη υγιεινού τρόπου ζωής - αυξάνεται η κατανάλωση τροφής χαμηλής διατροφικής αξίας, καπνού και οινοπνεύματος.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα, σε 26 χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%!

Παράλληλα όμως, όπως ο ίδιος υπογράμμισε κατά το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, η οικονομική κρίση απειλεί και το σύστημα υγείας. Εκτίμησε μάλιστα πως θα αυξηθεί η ζήτηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ενώ ήδη καταγράφεται μείωση κατά 15% στη ζήτηση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
tanea