Άνοιξη και αλλεργίες...
Μπορεί να απολαμβάνουμε το ανοιξιάτικο αεράκι, τα ανθισμένα λουλούδια και τα καταπράσινα δέντρα, αλλά μαζί με την άνοιξη έρχονται και οι ενοχλητικές αλλεργίες. Παρά το γεγονός ότι αλλεργίες παρουσιάζουμε πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, οι πιο ενοχλητικές είναι αυτές που οφείλονται στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.Οι αλλεργίες θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες η επιδημία του 21ου αιώνα. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει πόσοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της άνοιξης -και όχι μόνο- περπατούν στο δρόμο και μοιάζουν.. συναχωμένοι. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό απλώς έχει κάποια αλλεργία σε κάτι που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Η γύρη που βρίσκεται στον αέρα είναι η «συνήθης ύποπτη» αιτία εκνευριστικών, αλλά και επικίνδυνων ενοχλήσεων όπως η δύσπνοια, ο βήχας και το φτέρνισμα. Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε αν είμαστε αλλεργικοί σε κάτι ή απλώς έχουμε αρπάξει κάποιο κρυολόγημα με τα ίδια συμπτώματα;
Οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας, δεν παίζει, δηλαδή, ρόλο αν μας συνόδευαν από μικρή ηλικία ή όχι. Στην εμφάνισή τους παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Για παράδειγμα, το έντονο στρες, μια χειρουργική επέμβαση ή η εμμηνόπαυση μπορεί να αποδυναμώσουν τον οργανισμό μας σε τέτοιο σημείο που να αποκτήσουμε ξαφνικά μια αλλεργία. Για να καταλάβουμε αν είμαστε κρυωμένοι ή αλλεργικοί, πρέπει να παρατηρήσουμε απλώς για πόσο καιρό μάς ταλαιπωρούν ο βήχας, το φτέρνισμα, η ξηρότητα του λαιμού και η δυσκολία να αναπνεύσουμε.
Αν και υπάρχουν κάποια τεστ που μπορούμε να κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη κάποιας αλλεργίας, οι γιατροί διευκρινίζουν ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που δείχνει υγιές. Δεδομένου όμως ότι η γύρη και τα ακάρεα που βρίσκονται στη σκόνη και το τρίχωμα των ζώων στις μέρες βασανίζουν πάρα πολλούς ανθρώπους, οι επιστήμονες κάνουν όλο και πιο πολλές έρευνες για περισσότερα φυσικά φάρμακα και αποτελεσματικότερα τεστ που θα δώσουν τέλος στις αλλεργίες. Τονίζουν επίσης ότι δεν μπορούν όλοι να θεραπευτούν μόνιμα από κάποια αλλεργία, αλλά κάποια άτομα μετά από κατάλληλη χρόνια θεραπεία καταφέρνουν να μειώσουν τα συμπτώματά τους στο ελάχιστο.
Προς το παρόν, αν κάποιος οδηγηθεί σε κρίση άσθματος ή κάποια άλλη έντονη αλλεργική αντίδραση, θα του χορηγηθεί ένα από τα γνωστά ώς τώρα φάρμακα, όπως κορτιζόνη ή αντισταμινικά. Στη συνέχεια όμως, οι ειδικοί μπορεί να του προτείνουν νέα φάρμακα της ομοιοπαθητικής ιατρικής που περιέχουν γύρη ή φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα που βοηθούν στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων και την ενίσχυση του οργανισμού.
Με λίγα λόγια, αν πάσχουμε από κάποια αλλεργία της οποίας τα συμπτώματα είναι έντονα και επικίνδυνα πρέπει να στραφούμε στην παραδοσιακή ιατρική και τη θεραπεία που θα μας χορηγήσει ο γιατρός μας. Αν τα συμπτώματα είναι λιγότερα ενοχλητικά, νέα φάρμακα που περιέχουν μόνο αγνά φυσικά συστατικά, όπως σπρέι με αλόη και κολλύριο με κίτρο, μπορούν να «μαλακώσουν» την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση φρόνιμο είναι να επισκεφθούμε τον γιατρό μας ώστε να χρησιμοποιήσουμε την πλέον κατάλληλη θεραπεία.