Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τα μάτια μας "καθρέπτης" της υγείας μας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να κάνει εξίσου αποτελεσματική διάγνωση με έναν παθολόγο σε ό,τι αφορά κοινές διαταραχές της υγείας, όπως υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, αλλά και πιο σοβαρές, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ασθένειες που δεν σχετίζονται με την υγεία των ματιών μπορούν, παρ’ όλα αυτά, να διαγνωστούν κατά τη διάρκεια.. ολιγόλεπτης οφθαλμολογικής εξέτασης.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος υποφέρει από υψηλή πίεση, ο οφθαλμίατρος θα παρατηρήσει φθορές στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού -κάτι το οποίο θα διαπιστώσει και σε περίπτωση διαβήτη- ή αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του. Παρομοίως, στην περίπτωση της υψηλής χοληστερόλης ο οφθαλμίατρος θα διαπιστώσει εναποθέσεις λίπους στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, μικροσκοπικούς κιτρινωπούς θρόμβους στα αρτηριακά αγγεία, καθώς επίσης και έναν πολύ λεπτό λευκό κύκλο γύρω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του ματιού).

Αν κάποιος υποφέρει από σκλήρυνση κατά πλάκας, τότε είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει οίδημα στο οπτικό νεύρο, θολή όραση και ευαισθησία στο φως. Αν ταλαιπωρείται από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς, κατά πάσα πιθανότητα θα προεξέχουν αφύσικα οι βολβοί των ματιών του. Τυχόν πρήξιμο στο οπτικό νεύρο μπορεί να αποτελεί όμως και ένδειξη καρκίνου του εγκεφάλου, καλοήθους ή κακοήθους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσω της οφθαλμολογικής εξέτασης μπορεί να διαπιστωθεί και το εγκεφαλικό, το οποίο προκαλείται είτε από φράξιμο είτε από αιμορραγία σε κάποιο αγγείο του εγκεφάλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς μπορεί να υποστούν αρκετά εγκεφαλικά μικροεπεισόδια χωρίς να το καταλάβουν πριν να έρθει το σοβαρότερο, το οποίο να οδηγήσει σε παράλυση ή ακόμα και σε θάνατο. Στην προκειμένη περίπτωση, μία οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τη ζωή, αφού θα αποκαλύψει μικροσκοπικούς θρόμβους ή μόρια χοληστερόλης να κινούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.