Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Είδος βατράχου προαισθάνεται τους σεισμούς μέρες πριν

Ο κοινός φρύνος Bufo bufo, είδος που ζει και στην Ελλάδα, φαίνεται πως τελικά δεν είναι και τόσο «μπούφος»: Όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, το αμφίβιο φρόντισε να το σκάσει από τη Λ' Ακουιλα της Ιταλίας μέρες πριν εκδηλωθεί ο πρόσφατος φονικός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ.

«Η μελέτη μας είναι μια από τις πρώτες που καταγράφει τη συμπεριφορά ενός ζώου πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από έναν σεισμό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βιολόγος Ρέιτσελ Γραντ του.. βρετανικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι φρύνοι μπορούν να ανιχνεύουν προσεισμικές ενδείξεις, όπως η απελευθέρωση αερίων και φορτισμένων σωματιδίων, και να χρησιμοποιούν τις ενδείξεις αυτές σαν μια μορφή συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» ανέφερε.

Η μελέτη της δημοσιεύεται στο Journal of Zoology που εκδίδει η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Δέκα ημέρες πριν εκδηλωθεί ο σεισμός της 6ης Απριλίου που σκότωσε 300 ανθρώπους, η ομάδα της Δρ Γκραντ έτυχε να ξεκινήσει μια μελέτη για τους φρύνους στην περιοχή της λίμνης Σαν Ρουφίνο, 74 χλμ βόρεια της σεισμόπληκτης πόλης.

Η βιολόγος παρακολούθησε τον πληθυσμό των φρύνων για ένα μήνα, μετρώντας τα αμφίβια και καταγράφοντας τις μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του ανέμου και άλλων συνθηκών.

Στα τέλη Μαρτίου οι αρσενικοί φρύνοι είχαν κάνει την εμφάνισή τους για την περίοδο της αναπαραγωγής, όπως κάνουν κάθε χρόνο.

Όμως το 96% των αρσενικών είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς μέχρι την 1η Απριλίου, πέντε ημέρες πριν από τη δόνηση. Ακόμα και στη διάρκεια της πανσελήνου της 9 Απριλίου, όταν οι φρύνοι θα έπρεπε να ζευγαρώνουν μαζικά, ο πληθυσμός τους στην περιοχή ήταν μειωμένος κατά 50-80 τοις εκατό.

Την επόμενη ημέρα ο αριθμός τους μειώθηκε ακόμα περισσότερο και οι φρύνοι δεν επέστρεψαν στην περιοχή μέχρι τις 15 Απριλίου, δύο ημέρες μετά τον τελευταίο μεγάλο μετασεισμό (ο οποίος ορίζεται ως μεγέθους τουλάχιστον 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ).