Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Πωλούσαν δέρμα αρκούδας μέσω αγγελίας...!

«Δέρμα αρκούδας, 2 μέτρα ύψος, χνουδωτό, καφέ, με πρόσωπο, τιμή 1.500 ευρώ. Τηλ. ….», έγραφε η «μικρή αγγελία». Το δέρμα της άτυχης αρκούδας, που είχε βγει προς πώληση σε ηλεκτρονικές αγγελίες, εντοπίστηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» στη Χαλκίδα και κατασχέθηκε από την τοπική δασική υπηρεσία.

Την «αγγελία» εντόπισε υποστηρίκτρια του «Αρκτούρου». Σε τηλεφώνημα, που ακολούθησε, η ιδιοκτήτρια του δέρματος ισχυρίστηκε.. ότι η αρκούδα φονεύθηκε πρόσφατα, από συγγενικά της πρόσωπα, στη Φλώρινα, και λόγω «οικονομικών προβλημάτων» πωλεί «το τομάρι» έναντι 1.500 ευρώ.

Η περιβαλλοντική οργάνωση κατήγγειλε το περιστατικό στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες -έπειτα από σχετική έρευνα- προέβησαν σε κατάσχεση του δέρματος, παρουσία εισαγγελέα. Η νεαρή ιδιοκτήτρια συνελήφθη προσωρινά και ύστερα από σχετική ανάκριση αφέθηκε ελεύθερη. Στην ανάκριση ισχυρίστηκε ότι αγόρασε το δέρμα πριν από 13 χρόνια και από πλανόδιο πωλητή, στην περιοχή της Φλώρινας, χωρίς να γνωρίζει ότι η πράξη της ήταν παράνομη.

Ο «Αρκτούρος» έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες Αρχές γενετικό υλικό του άτυχου ζώου, ώστε να ερευνηθεί ο χρόνος θανάτου του ζώου, καθώς και να συγκριθεί το γενετικό υλικό με γενετικά δεδομένα, που τηρούνται στη βάση δεδομένων της περιβαλλοντικής οργάνωσης και αποτελούν το «Εθνικό Μητρώο Αρκούδας».

Ο «Αρκτούρος» υπενθυμίζει ότι ο φόνος, η εκμετάλλευση και η δημόσια έκθεση αρκούδας απαγορεύεται στην Ελλάδα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο από το 1969. Η περιβαλλοντική οργάνωση, τέλος, καλεί τους πολίτες που αντιλαμβάνονται παράνομα περιστατικά αγοραπωλησίας ζωντανών, ή νεκρών άγριων ζώων, να απευθύνονται στην αρμόδια δασική υπηρεσία, ή στον «Αρκτούρο», στο 2310/555920.
nooz.gr