Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Το Ιnternet γονάτισε το «Ρlayboy»

Oι μέρες που τα κουνελάκια του «Ρlayboy» κυριαρχούσαν στις ανδρικές φαντασιώσεις μέσα από τις σελίδες του ιλουστρασιόν περιοδικού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η αυτοκρατορία του εκδότη Χιου Χέφνερ με τα Ρlayboy Clubs και τις εκδόσεις του περιοδικού σε πολλές χώρες πνέει τα λοίσθια. Στην περίφημη βίλα του Χέφνερ, με τα ολονύκτια πάρτι και τα καλλίγραμμα ημίγυμνα κορίτσια, η ατμόσφαιρα δεν είναι πλέον και τόσο εορταστική.

Το 2008 ο όμιλος Ρlayboy δήλωσε καθαρές ζημιές που ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. δολάρια, ενώ ο τζίρος για την ίδια χρονιά έφτασε τα 292 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 14% σε σύγκριση με τον τζίρο για το 2007. Επίσης, το πρώτο τετράμηνο του 2009 η εταιρεία η οποία εκδίδει το περιοδικό κατέγραψε.. μείωση των διαφημιστικών της εσόδων της τάξεως του 29% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Τον Ιανουάριο του 2009 η κόρη του Χιου Χέφνερ, Κρίστι, αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου και τη θέση της ανέλαβε ο Τζέρομ Κερν, ενώ πριν από λίγο καιρό το περιοδικό έκλεισε τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη. Πριν από λίγες εβδομάδες το «Ρlayboy» ανακοίνωσε δραστικές περικοπές εξαιτίας της πτώσης που σημειώνει η κυκλοφορία του, ενώ υπολογίζεται ότι το 2009 μόνο το περιοδικό κατέγραψε ζημιές που ξεπερνούν τα 8 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, εκπρόσωποι του περιοδικού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή πώλησή του.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Ρlayboy» οφείλονται σε δύο λόγους: αφενός μεν στο γεγονός ότι το βασικό του ατού, δηλαδή οι γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες όμορφων κοριτσιών, αποτελούν πλέον συνηθισμένο περιεχόμενο πολλών περιοδικών, τα οποία δύσκολα θα τα χαρακτήριζε κανείς πορνογραφικά. Αφετέρου δε στην εποχή του Ιnternet πορνογραφικό περιεχόμενο και μάλιστα πολύ πιο σκληρό από αυτό του «Ρlayboy» είναι πλέον διαθέσιμο σε οποιονδήποτε διαθέτει σύνδεση στο Ιnternet.

Οι επικριτές του Χέφνερ τον κατηγορούσαν ανέκαθεν ότι ευθύνεται για την αποδοχή της πορνογραφίας από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και ότι άνοιξε τον δρόμο για περιοδικά το περιεχόμενο των οποίων ήταν ακόμα πιο σκληρό από αυτό του «Ρlayboy». Τώρα που στο Ιnternet ανάλογο υλικό διατίθεται σχεδόν δωρεάν, το «Ρlayboy» βλέπει τις πωλήσεις του και τα διαφημιστικά του έσοδα να μειώνονται κάθε μέρα και πιο πολύ. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αντιμετωπίσει την κρίση, ο όμιλος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να επεκταθεί στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας.

Βέβαια, το Ιnternet δεν έχει πλήξει μόνο το «Ρlayboy», αλλά όλη τη βιομηχανία παραγωγής πορνογραφικού υλικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα των εταιρειών παραγωγής πορνογραφικών ταινιών στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί ως και 50% από το 2007. Μια νέα τάση που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό, και έχει επίσης πλήξει την παραγωγή πορνογραφικού υλικού, είναι και η ραγδαία εξάπλωση της ερασιτεχνικής πορνογραφίας.

Σε χιλιάδες ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι χρήστες καταγράφουν πολύ συχνά περισσότερες επισκέψεις από τα βίντεο που έχουν παραχθεί από επαγγελματίες του είδους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι καταναλωτές πορνογραφικού υλικού γίνονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές και οι βιντεοσκοπημένες σεξουαλικές τους περιπέτειες φαίνεται ότι προσελκύουν περισσότερους θεατές από τους επαγγελματίες πορνοστάρ.
totefteri