Η δεοντολογία πάει «περίπατο»...
Στο «μικροσκόπιό» του έχει βάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δελτία ειδήσεων και εκπομπές που ασχολούνται με τη σύλληψη των έξι οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα».Οταν πάντως ρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης για το πώς κρίνει μέχρι στιγμής η Ανεξάρτητη Αρχή τον τρόπο με τον οποίο κυρίως τα... κανάλια καλύπτουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, απάντησε: «Κοιτάξαμε αρχικά την προστασία των προσώπων με το γνωστό μωσαϊκό αλλά από τη στιγμή που η Εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι». Πρόσθεσε βέβαια ότι το ΕΣΡ από την πρώτη στιγμή ελέγχει το περιεχόμενο εκπομπών και δελτίων ειδήσεων που ασχολούνται με το θέμα και αν εντοπιστούν... παραβάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, θα παρέμβει.
Τρεις μέρες τώρα βέβαια τα κανάλια έχουν επιδοθεί στον γνωστό τρόπο με τον οποίο καλύπτουν τέτοιου τύπου υποθέσεις, «πλασάροντας» αφιλτράριστο οτιδήποτε σερβίρεται ως πληροφορία από τις αστυνομικές αρχές. Τα σχόλια, οι κρίσεις, οι επικρίσεις και οι πιθανολογήσεις δίνουν και παίρνουν, παρ' ότι συχνά πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Ορισμένες φορές μάλιστα μεταδίδεται μέρος μόνο αυτών, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται η «εικόνα». Κάπως έτσι ορισμένοι «τηλε-αστέρες» κατέληξαν ότι πρόκειται για κτήνη που συνομιλούσαν τηλεφωνικά μεταξύ τους και γελούσαν την ώρα που ο αδικοχαμένος μικρός Αφγανός περιεργαζόταν τον σάκο με τη βόμβα που του στέρησε τη ζωή. Και όλα αυτά υποθετικά και στηριζόμενοι στην αστυνομία και τα ευρήματα όπως τα παρουσιάζει και τα αξιολογεί. Το ΕΣΡ δεν «μπορεί», η ΕΣΗΕΑ «παρατηρεί» και οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας έχουν... πάει περίπατο, για να μην αναφερθούμε στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων και κυρίως συγγενών τους, τα οποία έχουν γίνει τηλεοπτικά «φέιγ βολάν».
Και πρόστιμα
Κατά τα λοιπά, χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή «φιλοδώρησε» με πρόστιμα συνολικού ύψους 63.000 ευρώ τρεις τηλεοπτικούς κι έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Την τιμητική του αυτή τη φορά είχε ο ΑΝΤ1 (τηλεόραση και ραδιόφωνο), στον οποίο επιβλήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή πρόστιμα 23.000 ευρώ. Το κανάλι τιμωρήθηκε με 20.000 ευρώ για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση εταιρείας καλλυντικών στο ριαλιτοπαίχνιδο «Next top model» (2/11/2009), ενώ ο ραδιοσταθμός με 3.000 ευρώ επίσης για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση χρεωστικής κάρτας στην εκπομπή «Κακά κορίτσια» (5-6/11/2009). Στο κανάλι επιβλήθηκαν και δύο συστάσεις για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση (περιορισμένης χρονικής διάρκειας) επίσης στο «Next top model» και για παράλειψη οπτικού σήματος διαφημίσεων.
Με πρόστιμο 20.000 ευρώ τιμωρήθηκε το Alter για υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου (δειγματοληπτικός έλεγχος 27/11/2009) καθώς αντί για τα προβλεπόμενα 12 λεπτά ανά ώρα μετέδιδε μέχρι και 14 ή και 15 λεπτά. Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και στο «Εψιλον TV» (Λιβαδειάς) καθώς, ενώ είναι μη ενημερωτικός σταθμός και μπορεί να μεταδίδει μόνο μονόλεπτα δελτία ειδήσεων με αναφορές στις πηγές, προβάλλει παρανόμως όλο το 24ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα.
Το ΕΣΡ απέστειλε χθες και υπόδειξη (2/13-4-10) σε κανάλια και ραδιόφωνα, στην οποία επισημαίνεται ότι οι «αναφορές στη χρήση των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακών μέσων πρόσθετης χρέωσης (sms)» πρέπει να συνοδεύονται με απεικόνιση ή ανακοίνωση αντιστοίχως είτε της τιμής χρέωσης ανά λεπτό της ώρας είτε του συνολικού κόστους χρήσης. Κι αυτό διότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει διαπιστώσει ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε εκπομπές ενημερωτικές ή ψυχαγωγικές αλλά και σε δελτία ειδήσεων προτείνουν στους τηλεθεατές να κάνουν συχνά χρήση sms για να συμμετάσχουν σε κληρώσεις, να επικοινωνήσουν με την εκπομπή ή να ψηφίσουν για κάτι χωρίς να γνωστοποιήσουν το κόστος αυτής της χρήσης.
ΣΩ.ΜΑ. - Ελευθεροτυπία