Εξοδος δημοσίων υπαλλήλων
Κύμα φυγής στη σύνταξη- ενόψει των ανατροπών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων- παρατηρείται στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο, με τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση να είναι αυξημένες κατά 30% στο πρώτο τετράμηνο του 2010.Η μαζική έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων δίνει τη «χαριστική βολή» στο ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση. Η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο τίθεται σήμερα υπόψη των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό που αφορούν αποκλειστικά τους δημοσίους υπαλλήλους, έχουν ως... εξής:
1. Από 1/1/2013 θα αρχίσει η σταδιακή (μέχρι το 2018) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τεθεί υπόψη των ελεγκτών της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη.
2. Επιβολή μεγαλύτερης ποινής για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Το ποσό της μείωσης αναμένεται να πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται πέντε χρόνια νωρίτερα, θα πάρει κατά 30% μειωμένη σύνταξη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2011.
3. Με τον Νόμο Ρέππα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ) επιβαρύνονται με μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους, καθώς από 1/1/2008 οι αποδοχές τους άρχισαν να μειώνονται από το 80% στο 70% (μείωση με ρυθμό 1% κατ΄ έτος), ενώ το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές μετά το 2008 θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία μισθολογική τους πενταετία αντί του τελευταίου μισθού. Από το 2008 άρχισε να μειώνεται από το 80% κατά 1% κατ΄ έτος φτάνοντας στο 70% μέχρι το 2017. Η μείωση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, γιατί ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται όχι με βάση τον τελευταίο μισθό, αλλά με τον μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας (-5% περίπου) και χωρίς υπολογισμό δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων αδείας και τριμήνων (-15% περίπου).
4. Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν δύο δουλειές, αλλά ασφαλίζονται μόνο σε ένα Ταμείο. Για τον σκοπό αυτό θα καταργηθεί η ρύθμιση που δεν καθιστά υποχρεωτική τη δεύτερη ασφάλιση για τους δημοσίους υπαλλήλους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές και για τη δεύτερη εργασία τους, προκειμένου στη συνέχεια να κατοχυρώσουν ακόμη μία σύνταξη. Σε περίπτωση που είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, το ύψος της εισφοράς τους στο ΙΚΑ είναι 6,67% (δηλαδή 66 ευρώ σε μισθό 1.000 ευρώ), ενώ η εργοδοτική εισφορά διαμορφώνεται στο 13%.
5. Μείωση της σύνταξης για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν αφού έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Για πρώτη φορά καθιερώνεται κοινό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:
- Την αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
- Την υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος) με προσαυξημένες εισφορές.
- Τη μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου. Σήμερα στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 739 ευρώ.
- Την προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.
Δανεικά για το εφάπαξ στο Δημόσιο
ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (που καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση). Η λύση που επιλέγεται είναι να υπάρξει δανεισμός από άλλο Ταμείο (προτάθηκε το ΤΕΑΔΥ, δηλαδή το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων).
Σήμερα εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι δικαιούχοι, τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή.
Το Ταμείο πληρώνει 600-650 δικαιούχους τον μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές. Στελέχη του Ταμείου εκτιμούν ότι, αν η Πολιτεία δεν δώσει άμεση λύση, του χρόνου τέτοια εποχή 40.000 άνθρωποι θα περιμένουν το εφάπαξ τους!