Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Τέλος στις ημικρανίες υπόσχεται νέο φάρμακο

Τέλος στις ημικρανίες αναμένεται να δώσει νέο φάρμακο που υπόσχεται να βοηθήσει ακόμα και όσους πάσχοντες δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες. Ο λόγος για την ουσία telcagepant, η οποία έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών με την τριπτάνη, χωρίς ωστόσο να έχει τις ίδιες παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει επειδή δρα σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου, που δεν προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Το νέο αυτό φάρμακο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει στην αγορά, καθώς χαρακτηρίζεται ήδη «υποσχόμενο» στις ιατρικές επιθεωρήσεις. Η ουσία telcagepant ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται CGRP αναστολείς υποδοχέων.

«Από τη στιγμή που οι CGRP λειτουργούν εντελώς διαφορετικά, μπορεί να προσφέρουν μια συναρπαστική και σημαντική πρόοδο στο θέμα της διαχείρισης της ημικρανίας. Η επικείμενη άφιξη της telcagepant αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική επιλογή» αναφέρει ο ειδικός... σε θέματα ημικρανίας Λι Τόμκινς.

Μέχρι σήμερα οι ημικρανίες αντιμετωπίζονταν μόνο με τη χορήγηση μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται τριπτάνες. Οι συγκεκριμένες ουσίες ωστόσο δεν μπορούν να χορηγηθούν σε καρδιοπαθείς, ενώ το 1/3 των ασθενών δεν ανταποκρίνεται καν σε αυτές.

Σε αντίθεση με τον κλασικό πονοκέφαλο, ο πόνος των ημικρανιών είναι παλμικός, περιορίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού κι επιδεινώνεται με οποιαδήποτε μορφή ήπιας άσκησης, όπως το ανέβασμα της σκάλας. Οι ημικρανίες συνοδεύονται συχνά από ναυτία και εμετό, καθώς επίσης από υπερευαισθησία στο φως ή τον ήχο. Υπάρχει ωστόσο κι ένας άλλος τύπος ημικρανιών, οι λεγόμενες ημικρανίες με αύρα.

Τα άτομα που υποφέρουν από αυτές εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα βιώνουν και οπτικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα λάμψεις ή μαύρες κηλίδες, καθώς επίσης και μουδιάσματα, περίπου πέντε έως είκοσι λεπτά πριν από την έναρξη της ημικρανίας. Η διάρκειά τους κυμαίνεται μεταξύ 4 και 72 ωρών.
espreso