Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Μεγάλη προσοχή στο solarium

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και η απόκτηση του μπρούτζινου χρώματος αποτελεί για πολύ κόσμο must. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θέλουν να βγουν στην παραλία και να είναι άσπροι σαν το γάλα. Γι’ αυτό ένα μεγάλο μέρος καταφεύγει στο τεχνητό μαύρισμα, το γνωστό σολάριουμ, που δίνει την επιθυμητή λύση.

Ομως, το τεχνητό μαύρισμα έχει ένα τίμημα για την υγεία και όσοι το επιλέγουν θα πρέπει να αναρωτηθούν αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αργότερα το κόστος. Η προειδοποίηση του κινδύνου προέρχεται από έρευνα Νεοζηλανδών επιστημόνων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι ακτίνες UV (υπεριώδεις ακτίνες) των σολάριουμ είναι... ώς και πέντε φορές πιο βλαβερές από τις αντίστοιχες ακτίνες του ήλιου. Μάλιστα, εξήγησαν ότι και ο λίγος χρόνος έκθεσης του δέρματος στις λάμπες του σολάριουμ αντιστοιχεί με το «τσουρούφλισμα» μίας ολόκληρης ημέρας στον ήλιο.

Η έρευνα έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υδατος και Ατμοσφαιρικής Ερευνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μακένζι. Τα τεστ που έγιναν σε εθελοντές οι οποίοι έκαναν σολάριουμ έδειξαν ότι το δέρμα τους απορρόφησε ποσότητα ακτινών UV πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη που θα απορροφούσε αν είχαν κάνει ηλιοθεραπεία. Ηδη η Εταιρεία για την Ερευνα του Καρκίνου έχει συμπεριλάβει τις ακτίνες UV στις αιτίες εμφάνισης καρκινικών όγκων του δέρματος. Η χρήση σολάριουμ, λοιπόν, θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σε μηχάνημα που εκπέμπει όσο το δυνατόν λιγότερη ακτινοβολία. Περισσότερο κινδυνεύουν οι νέοι, γι’ αυτό σε πολλές χώρες το τεχνητό μαύρισμα έχει απαγορευτεί σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Στην ίδια μελέτη οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αξιολόγησαν την επίπτωση της έκθεσης στις ακτίνες UV και στην παραγωγή της βιταμίνης D σε περισσότερους από πεντακόσιους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, η παραγωγή βιταμίνης D σε όσους είχαν χρησιμοποιήσει σολάριουμ ήταν σημαντικά μικρότερη. Κάτι που δείχνει ότι και για έναν ακόμη λόγο η υγεία μπαίνει σε κίνδυνο όταν κάποιοι βιάζονται να μαυρίσουν και επιλέγουν τον εύκολο, όχι όμως αθώο τρόπο του τεχνητού μαυρίσματος.
espreso